"Toldozott-foltozott, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, meggondolatlan törvényjavaslatot benyújtani felelőtlenség"

"Toldozott-foltozott, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, meggondolatlan törvényjavaslatot benyújtani felelőtlenség"

A közgyűjteményi és közművelődési dolgozók szakmai szervezetei élesen tiltakoznak, illetve elítélik a kormány legújabb, kulturális dolgozókat érintő törvényjavaslatát. Mint ismert, a Semjén Zsolt által jegyzett és rekordgyorsasággal benyújtott jogszabály-tervezet értelmében a kulturális dolgozóktól elvennék a közalkalmazotti státuszt és munkavállalókká minősítenék át őket. Ezzel elveszik tőlük a közszférához kapcsolódó, az alacsonyabb illetményt kompenzáló előnyöket, ezzel párhuzamosan pedig mindössze hat százalékos bérfejlesztést ígértek meg. A kulturális dolgozók felháborodása ennek fényében érthető, különösen, ha hozzávesszük, hogy a területen dolgozók több mint tíz éve egy fillér béremelést nem kaptak.

Kulturális dolgozók: az utolsó vacsorát a kivégzés követi

Nem kérnek a Kormány húsvéti ajándékából a közgyűjteményi dolgozók. A könyvtárosokat, muzelógusokat és levéltárosokat képviselő szakszervezet tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszűntetése ellen A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, mely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná - olvasható a szakszervezet húsvét hétfőn kiadott közleményében.

A közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete mellett most a könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és művelődészervezők szakmai szervezetek is elítélték a törvényjavaslatot.

"Alulírott közgyűjteményi és közművelődési szervezetek nevében mélységes döbbenettel fogadjuk a Kormány fenti törvénytervezetét"

- olvasható a Magyar Könyvtárosok Egyesülete honlapjára feltett, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete és a Pulszky Tárasaság – Magyar Múzeum Egyesület vezetői által jegyzett közleményben. Emlékeztetnek: a változtatás 1992, a Kjt. hatályba lépése óta a legnagyobb munkajogi változtatást jelenti a közgyűjteményi és közművelődési ágazatban. Ráadásul információik szerint erről a javaslatról semmilyen előzetes egyeztetés, tárgyalás sem az intézmények fenntartóival, sem a szakmai szervezetekkel nem folyt. 

"Nincs tudomásunk hatástanulmányról, amely azt vizsgálná, mennyiben szolgálja a javaslat végrehajtása a jogszabály preambulumát idézve: az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájának anyagi elismerésének elősegítését, továbbá a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelését." 

Nem véletlen az időzítés

A szakmai szervezetek tiltakoznak a javaslat időzítése miatt is. Mint ismert, a KDNP-s Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslatot húsvétra időzítve nyújtották be véleményezésre, így a szakmai szervezeteknek esélye sem volt behatóan tanulmányozni azt.

"Tiltakozunk a törvénytervezet társadalmi vitára bocsátásának módja ellen is: a húsvétra időzített „vita” ellentmond a kereszténység legnagyobb ünnepe szellemiségének, a munkavállalók pihenése jogának. Tiltakozunk az ellen is, hogy a kormányzat egy ilyen fajsúlyú változtatást a koronavírus veszélyhelyzet idejére időzít, amikor intézményeink is megfeszítetten dolgoznak a kulturális feladatok ellátásán, a körülményekhez való igazításán!"

A szakma szerint "ilyen módon, hatástanulmány ismerete nélkül, veszélyhelyzetben, láthatóan toldozott-foltozott módon, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, meggondolatlan törvényjavaslatot benyújtani felelőtlenség".

Az állásfoglalást aláíró szervezetek ezért követelik, hogy a fenti törvényjavaslat valamennyi, a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére irányuló rendelkezése kerüljön ki a kulturális tárgyú törvények módosításról szóló törvényjavaslatból.

Álláspontjuk szerint semmi nem indokolja, hogy a szakmai törvények módosítása összemosásra kerüljön a
közalkalmazottak jogállását módosító törvénnyel, ezért a kettő szétválasztását és megfelelő szakmai egyeztetések lefolytatását kérik mindkét törvény esetében.

12 éve nem kaptak béremelést, most hat százalékkal próbálják kiszúrni a szemüket

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a közgyűjteményi-közművelődési szféra 2008-tól nem részesült semmilyen emelésben, csupán három évvel ezelőtt került bevezetésre az a kulturális illetménypótlék, amelynek összegét a kormányzati ígéretekkel ellentétben sem emelték. 

"Álláspontunk szerint a már több mint egy évtizede húzódó illetményrendezés kérdését nem szabad összekötni munkatársaink közalkalmazotti státuszának kérdésével"