Semjén nem alszik: az éjszaka benyújtotta a kulturális dolgozók elleni javaslatát

Semjén nem alszik: az éjszaka benyújtotta a kulturális dolgozók elleni javaslatát

Az éjszaka felkerült a Parlament honlapjára az a törvényjavaslat, melyet a kultúrában dolgozókat érintően Orbán Viktor helyetteseként Semjén Zsolt nyújtott be. Az indítvány lényege, hogy a kulturális szféra alkalmazottait közalkalmazotti státuszból munkavállalókká minősítenék át – elvéve a közszférához kapcsolódó, az alacsonyabb illetményt kompenzáló előnyöket. Ugyanakkor a kabinet az érintetteknek mindössze 6 százalékos bérfejlesztést ajánl.

Az előzetes egyeztetés nélküli ötletet, melyből immár törvényjavaslat lett (és nincs kétségünk, a fideszes többség át is fogja erőltetni) az érintettek erősen kritizálták, erről itt írtunk.

Csak elírás? - Kiakadtak a kulturális dolgozók azon, hogy megszüntetnék a közalkalmazotti státuszukat

Felháborítónak tartják az érintettek, hogy a kormány megszüntetné a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát. A húsvéti ünnepek előtt megjelent előterjesztés alapján húszezer kulturális ágazati dolgozó, a könyvtári, a múzeumi, a levéltári, a közművelődési, a színházi és a nagyzenekari munkavállalók közalkalmazotti jogviszonya 2020. november 1-jétől egyszerű munkaviszonnyá alakulna át.

Az indítvány tervezetét nagycsütörtökön este kapták kézhez az érintettek, tehát a húsvéti ünnepkör munkaszüneti napjai álltak (volna) rendelkezésre a véleményezésre, az úgynevezett társadalmi vitára.