Megváltoztatta az önkormányzati ingatlanvagyonnal kapcsolatos törvényjavaslatot a kormány

Megváltoztatta az önkormányzati ingatlanvagyonnal kapcsolatos törvényjavaslatot a kormány

A lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány - meghallgatva és megértve a frakció álláspontját - csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni - értesült az ATV fideszes forrásoktól.

Az Országgyűlés ma kezd tárgyalni az önkormányzati bérlakások megvásárlását lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosító javaslatról. A parlament aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd határozathozatalok következnek.

Mint ismert, az önkormányzati ingatlanvagyon kijátszása miatt nemcsak ellenzéki, hanem kormánypárti polgármesterek is tiltakoztak már, így teljesen logikus és természetes lett volna, ha a Fidesz-KDNP leveszi a napirendről Böröcz László "marhaságát". 

Azonban némi változás történhet az új lakástörvénnyel kapcsolatban. Az atv.hu-t fideszes források arról tájékoztatták: Kocsis Máté frakcióvezető emailben adott tájékoztatást adott nekik arról, hogy a tegnapi frakcióülésen elhangzottaknak - és a többségi álláspontnak - megfelelően sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben. 

Az új javaslat szerint

“a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány - meghallgatva és megértve a frakció álláspontját - csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni.”

Böröcz László  eredeti módosítóindítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.