Deutsche Welle: Erőtlennek tűnik az EU a külpolitikában

Deutsche Welle: Erőtlennek tűnik az EU a külpolitikában

Bár tűzszünetet kötött Izrael és Palesztina, az Európai Unióra nehezedő külpolitikai nyomás nem csökkent annak köszönhetően, hogy Fehéroroszország nemrégiben leszállásra kényszerített egy Vilniusba tartó Ryanair repülőgépet, hogy őrizetbe vegyen egy politikai aktivistát. Brüsszel kivételesen nem tétlenkedett, ugyanis hamar szankciókat sürgetett Belarusszia ellen. 

A német Deutsche Welle azt írja, hogy több európai kormányfő is felháborodott az eset miatt. A lengyel kormányfő állami terrorcselekményről beszélt. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig azt írta, hogy a nemzetközi légiforgalmi szabályok minden megsértésének következményekkel kell járnia.  

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Brüsszelre, hiszen az eddigi intézkedéseket túl langyosnak ítélték meg a kritikusok. Korábban 90 fehérorosz tisztségviselőt tiltottak el az utazástól, illetve külföldi bankszámlákat fagyasztottak be. Most pedig újabb tisztségviselőket tilthatnak el.

Ráadásul, az uniós tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Továbbá, sürgették a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Mi lesz Oroszországgal?

A hétfőn kezdődött uniós csúcsértekezleten a belarusz helyzet mellett az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat. A Deutsche Welle szerint Oroszország esetében is jelentős repedések mutatkoznak az erőpolitika terén. Brüsszel jelenleg nem ért egyet abban, hogy mennyire érdemes az asztalra csapni az orosz elnöknél, illetve mennyire lehet még fontos stratégiai kooperációt fenntartani a Putyin vezette orosz állammal. 

A német lap szerint a nyáron az Európai Bizottság már tisztán akar látni orosz kérdésben. 

Mi várható az Orbán-kabinettől?

Szóba kerültek az Orbán-kabinet vétói is. Mint ismert, elsőként megvétózta a magyar kormány azt a politikai nyilatkozatot, amelyben elítélték Kínát a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt miatt. Második alkalommal pedig, az Izrael-Palesztin konfliktus miatt vétózott a magyar külügy.

AFP - Vétókkal vezetheti ki Magyarországot az Európai Unióból a Fidesz

Az AFP külön cikket szentelt annak, hogy rövid időn belül kétszer is meghiúsította a magyar kormány, hogy az EU állást foglaljon az izraeli-palesztin konfliktus ügyében. Mint ismert, nemrégiben Kína esetében is vétózott a magyar kormány, amikor is nem támogatta azt az elítélő nyilatkozatot, amelyben bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt.

A Deutsche Welle most arra számít, hogy hasonlóképpen gáncsot vethet ismét a nyugati törekvéseknek a magyar kormányzat. Habár Orbán Viktor miniszterelnököt még a saját köréből is inkább arra ösztönzik, hogy most legyen együttműködőbb Brüsszellel orosz kérdésben.