Látványos és hiánypótló - történelmünk a címerünkben

A weboldalon megtalálható az ország 19 megyéjének és 3046 településének címere mellett - szöveges magyarázattal kiegészítve - a történelmi Magyarország valamennyi királyi, állami és vármegyei jelképe is. Az adatbázis máris vezeti a 2015-ös Az Év Honlapjának technikai versenyét.
 
Egy jellemző részlet Magyarország címeres könyvéből (1913). Bevezette: Andrássy Gyula gróf, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó külügyminisztere, az MTA tagja.
„…Jelen munka hivatva van sok ezer címert az enyészettől megmenteni, múltunk nem egy emlékét a por és penész pusztító erejétől megóvni, amelynek már alig áll ellent. Értéke nem csak abban van, amire maguk közvetlenül tanítanak, hanem azokban a gondolatokban, azokban a további tanulmányokban is, amelyekre serkentenek. Ki beletekint: az a múlt iránt való pietást, szeretetet és továbbá történelmi tudásvágyat merítsen belőle!"
A www.magyarcimerek.hu oldalt több éven át tartó gyűjtéssel és feldolgozással a független szellemi szabadfoglalkozású programozókból és designerekből álló kreatív csapat, a Design & System készítette mindenféle anyagi támogatás nélkül, csupán lelkesedésből és elhivatottságból. A társaság tagjai ugyanis egy-egy megbízás keretében számos esetben dolgozták fel települések címerét is, így olyan tudás és ismeret halmozódott fel, ami ötletet adott egy hiánypótló, XXI. századi megjelenésű weboldal létrehozásához.
 
A könnyen használható, földrajzi keresési lehetőségeket is biztosító adatbázis elkészítéséhez nagy segítséget nyújtottak azok a polgármesterek, jegyzők, önkormányzati dolgozók, akik a kreatív csapat rendelkezésére bocsátották a településeik címereit, továbbá azokat a jelképhasználatról szóló önkormányzati rendeleteket, amelyek a pontos leírást adják, de sok esetben a címerrel kapcsolatban kiegészítő információkat is közöltek. Mindezek alapján Somogyi András grafikus segítségével több száz magyar címer reprodukcióját készítették el úgy, hogy számtalan esetben korrigálni, pontosítani is kellett a végül nagy felbontásban megjeleníthetővé vált címereket.

Miután Magyarország 3153 települése közül több mint 100 községnek nem ismert a címere, a www.magyarcimerek.hu oldal készítői azt is vállalták, hogy ezen önkormányzatok kérésére – heraldikai szakember bevonásával - ellenszolgáltatás nélkül elkészítik az adott település jelképét is.

Néhány érdekes adat a honlapról:

- a 3153 magyar település közül 3046-nak van saját címere
 
- a saját címerrel rendelkező települések közül 1363-nak az erről szóló jelképhasználati rendelete is elérhető
 
- 107 magyar településnek nem ismert a címere
 
- a 19 jelenlegi magyar megye címerén kívül a 71 történelmi vármegye címere is megtalálható
 
- az adatbázis 27 településrész címerét is tartalmazza (Miskolcnak van a legtöbb, 16 településrészi jelképe).
A 2015-ben is meghirdetett Az Év Honlapja című verseny keretében a készítők nevezték a www.magyarcimerek.hu oldalt is, ennek technikai versenyét október közepén - a saját fejlesztésnek köszönhetően - 100 százalékos teljesítménnyel vezeti a magyar címerek adatbázisa. 
 
Hogy miért érdemes szavazni a magyarcimerek.hu-ra szavazni az Év Honlapja című versenyen? Nemcsak azért a rengeteg munkáért, ami ebben a színvonalas és szórakoztató portálon visszaköszön. S nemcsak azért, mert így adózhatunk a magyar kultúra és történelem oltárán, hiszen a győzelem által sokkal nagyobb eséllyel ismerheti azt meg a szélesebb közvélemény nemzetünk örökségét - a sok szenny, és értelmetlen hülyeség helyett.
 
De van egy másik szempont is, amely véleményem szerint talán még ezeknél is fontosabb, ez pedig a lokálpatriotizmus. Mert bár egy nemzet vagyunk, és ez összeköt minket, de ugyanolyan büszkén kell viselni városunk, településünk, kerületünk címerét is, mint a nemzeti színeket, illetőleg foglalkozni kell szűkebb közösségünk olykor apró-cseprő ügyeivel, egyaránt.
 
Mert lehetünk büszke magyarok a világ legtávolabbi pontján is, de attól még a szülőhazánk mégiscsak a szőlőkről és törökök elleni küzdelmekről híres Eger, a Szent Gellért vendégül látó Diósd, vagy épp a budapesti 7. kerület (Erzsébetváros).
 
Én egy hetedik kerületi gyerek vagyok, és ezért az én leeresztett kapujú ezüst váramat jobbról egy aranyoroszlán, balról pedig egy aranygriff tartja.
 
És az Ön pajzsán mi szerepel?