Lázár János minisztériuma szerint azzal segítenek a fuvarozóknak, hogy elveszik az olcsó benzint a családoktól

Lázár János minisztériuma szerint azzal segítenek a fuvarozóknak, hogy elveszik az olcsó benzint a családoktól

Különös módját választotta a karácsonyi jótékonykodásnak az Orbán-kormány. 

Az Alfahírnek mondta el Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára november végén, hogy óriási gondot jelentenek a különböző korlátozások.

"Nem lehet egy 1000-1500 literes üzemanyagtartállyal közlekedő kamiont úgy megtankolni, hogy a sofőr egy alkalommal csak 100 liter gázolajat tölthet a tartályba!"

- fogalmazott, hozzátéve: nem elég, hogy a fuvarozók márciusban kikerültek az ársapka alól, tehát piaci áron vásárolják az üzemanyagot, most még ezzel a korlátozással is nehezítik a működésüket. 

A főtitkár akkor úgy vélte,

ha nem változik a helyzet, sokan számíthatnak arra is, hogy a megrendelt karácsonyi ajándék csak januárban kerülhet a karácsonyfa alá.

Az MKFE felvetéseit a jobbikos Ander Balázs tárta a kormányzat elé. Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől ezekre a kérdésekre kért választ:

  • Van-e arra vonatkozó számítás, hogy mivel a nemzetközi fuvarozók közül többen majd nem itt állnak meg tankolni, mekkora bevételtől esik el a magyar költségvetés? 
  • Mennyire érzik veszélyeztetve az ellátási lánc stabilitását? 
  • Készült-e azzal kapcsolatban előrejelzés, hogy a sofőrhiánnyal küzdő hazai közúti áruszállítás munkaerő problémái miként fognak súlyosbodni a bevezetett változások miatt?

A kérdés végül Lázár János minisztériuma válaszolt - úgymond. Az építési és közlekedési tárca ennyivel rázta le a fuvarozók problémáit:

"Ahogyan azt Ön is tudja, a Kormány intézkedéseinek köszönhetően tizenhárom hónapon keresztül Európában a legalacsonyabb áron tankolhattak a magyar családok. Az uniós szankciók káros hatásai miatt a benzinárstop kivezetésére volt szükség, amely 2022. december 6. napján megtörtént."

Most ezzel a kormányzat azt ismerte el, hogy a hatósági benzinár miatt kerültek nehéz helyzetbe a fuvarozók, vagy egyszerűen csak rossz napja volt Csepreghy Nándor miniszterhelyettesnek, az sajnos ebből két mondatból nem derül ki. Lehet, hogy mindkét lehetőség igaz.