Lázár szenvedélyesen védelmébe vette Rogánt

Hiába a múlt feszültségei, az elmúlt évek legkínosabb korrupciós botrányának árnyékában összezárnak.

A Portik Tamás pénteki, Rogánra tett terhelő vallomására vonatkozó kérdésre a kancelláriaminiszter úgy reagált: Nem csak azt kell nézni, mint mondott, hanem azt is ki mondta”. Lázár szerint egy „több ügyben, többek közt gyilkosságért is elítélt bűnöző” szavainak egy miniszterrel szemben nem lehet hitelt adni.

Az Alfahír arról is érdeklődött, egyetért-e Révész Máriusz kerékpározás-vitorlázás és kisvasút-ügyi kormánybiztossal (igen, tényleg van ilyen), aki hétfőn azt nyilatkozta:mindenképp ki kell vizsgálni Portik állításairt, mert Rogán hiába tagadja a vádakat,

„az emberek jelentős része

nem fogja elhinni”.

Lázár határozottan elutasította ezt az álláspontot, ismételten hangsúlyozva, hogy Portik „a rendszerváltás korszakának alvilági figurája”, akinek nem szabad hinni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Fidesz támogatja-e a Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgető javaslatát. A miniszter határozottan leszögezte, hogy szó sem lehet erről. „Ha egy bűnöző a bíróságon össze-vissza” beszél mondjuk egy bíróról, vagy ügyészről”, akkor azt komolyan ki kell vizsgálni? - kérdezett vissza Lázár János.

A kancelláriaminiszter szenvedélyes , a kincstári mundér védelmén jóval túlmenő kiállása Rogán mellett koránt sem magától értetődő fejlemény. A két politikus viszonya közismerten feszült. Az Orbán-kormány talán egyetlen, a nyilvánosság előtt zajló komoly konfliktusa is kettejük közt zajlott. Tavaly szeptemberben Lázár épp egy kormányinfón ismerte el közvetetten, hogy nem ért egyet Rogán miniszteri kinevezésével, illetve azzal, hogy a Miniszterelnökségen belül dolgozna, az ő keze alatt. A médiában heteken át folyt a találgatás, hogy a kancelláriaminiszter lemond-e Orbán döntése nyomán. Lázár János végül maradt, de legkésőbb szeptember óta elég egyértelmű, hogy nem Rogán Antal a kedvenc minisztertársa.

Ehhez képest ma úgy nyilatkozott,

„nem csak kötelező

miniszteri szolidaritásból”

veszi védelmébe a kormányfői kabinetiroda vezetőjét, hanem azért, mert felháborítónak tartja, hogy az ellenzék egyik fő célja évek óta Rogán levadászása, amit szerinte semmiképp sem szabad hagyni.

Lázár tavaly ősszel a kormányinfón "szappanoperának" nevezte a Rogán és közte kialakult konfliktus médiában való tálalását. A latin-amerikai sorozatok egyik elengedhetetlen dramaturgiai eleme a nagy ellenségek katarktikus, könnyes összeborulása. Nos, a jelek szerint a fideszes forgatókönyvet is Braziliában írják.