Lebukott a kormánypárti bizottsági elnök: házszabálysértésre készült, de a Fidesz szerint ez nem gáz

Felvétel tanúsítja, hogy Rubovszky Györgyöt nem érdekli a házszabály, de végül nem szegte meg, így a Fidesz szerint ez teljesen okés.

Az Országgyűlési Igazságügyi bizottságának hétfői ülésére a Jobbik benyújtotta a betelepítést tiltó Alaptörvény-módosítást, a kormánypárti képviselők azonban - Rubovszky György bizottsági elnökkel az élen -  a hétfői munkanap "sürgető teendőire" hivatkoztak, és nem engedték napirendre venni az ellenzéki javaslatot.

Rubovszky egy képviselőtársával beszélgetve nem is rejtette véka alá, hogy a jobbikos kezdeményezést kizárólag pártpolitikai érdekek mentén utasítja el.

"(...) ha beteszi az alkotmányba, akkor okafogyott a népszavazás. Akkor mi a francért szavazzuk meg a népszavazást?”

- vázolta nyomós szakmai érveit a politikus. Sőt, hozzátette azt is: a javaslat lesöprésében a házszabály rendelkezései sem állhatnak útjába.

„Azért ne vegyük napirendre, mert ha elutasítom a tárgysorozatba vételt, nem lehet vitatkozni a plenárison, és inkább húzom el az időt, akár még házszabálysértés árán is”

Rubovszky őszinteségi rohamát a HírTv kamerája is rögzítette.

De sikerült?

Az Alfahír a népszavazásról szóló parlamenti döntést követő sajtótájékoztatóján megkérdezte Halász Jánost,  lesz-e következménye az elhangzottaknak?

Maradhat-e az Országgyűlési igazságügyi bizottságának elnöke olyan politikus, aki vállaltan kész megszegni a házszabályt is, ha a pártpolitikai érdekek ezt diktálják?

A fideszes államtitkár csupán annyit válaszolt: "Népmeséket mondhatunk egymásnak", de  a kormánypártok részéről nem történt, és nem is fog történni semmilyen házszabálysértés.Miután emlékeztettük rá,hogy mégis csak létezik egy felvétel, ami bizonyítja, hogy a testület kormánypárti elnöke erre készült, visszakérdezett:

"Elkövettünk házszabálysértést? Nem. El fogunk követni házszabálysértést? Nem."

Halász János a jelek szerint megirigyelte Kovács Zoltán kormányszóvivő megejtően puritán, lényegre törő stílusát, aki az ATV-ben két héttel ezelőtt arra a felvetésre, hogy az MNB alapítványainak zavaros pénzügyeit el akarták titkolni, pusztán annyit reagált:

"De sikerült?"

E brilliáns logika alapján tehát sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható, ha valaki rosszat akar, ha ez végül nem sikerül neki. Ha a kormány igazán következetes akar lenni, akkor egy nagy szabású unortodox büntetőjogi reform keretében megbíznak egy gyakornokot az IM-ben, hogy keressen rá a Btk-ban a "kísérlet" szóra, és egyetlen kattintással törölje az összes paragrafusból.

Amíg erre várni kell, addig is jelentősen lerövidíthetők lennének a lopási, rablási, vagy gyilkossági kísérletek büntetőperei. Hiszen a védőbeszéd csak ennyiből állna:

"De sikerült?"