A Jobbik a lehallgatási botrány miatt lemondásra szólította fel Orbánt

A Jobbik a lehallgatási botrány miatt lemondásra szólította fel Orbánt

A Jobbik szerint a Pegasus-botrány megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy „az Orbán-rezsim régen elárulta a rendszerváltást, és aljas, alantas módszereivel az egykori kommunistákkal és a keleti diktatúrákkal azonos szintre került”, továbbá

a miniszterelnök visszaélt hatalmával.

Mint arról vasárnap délután beszámoltunk, egy nemzetközi oknyomozó csoport kiderítette, több, köztük a magyar kormányzat is az izraeli NSO cégtől beszerzett Pegasus nevű kémszoftvere segítségével megfigyeltette állampolgárait. A magyar kormány többek közt kormánykritikus újságírókat, értelmiségieket, üzletembereket, közéleti szereplőket, ügyvédeket hallgatott le.

Titkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is, derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

Az ellenzéki erő szerint a megfigyelésekhez

a legmagasabb szintről kellett engedélyt adni,

és mikor Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondja, hogy a titkosszolgálati megfigyelések a politikától függetlenek, akkor – mint a párt fogalmaz – „egész egyszerűen hazudik” és a kormányfőt védi.

A Jobbik közleménye emlékeztet, a megfigyelések a 2018-as választási eredményt is „jelentős mértékben befolyásolhatták”, és úgy látják, azokat nagy valószínűséggel Orbán saját maga rendelte el, aki most viszont „sunyít és lapul”.

Az ellenzéki párt szerint egy ilyen botrány miatt bármely demokratikus országban távoznia kellene a miniszterelnöknek, de a magyar kormányfő – mint a közleményük fogalmaz –

csak gyáván lapít a sötétben, ahogyan az egykori kommunista diktátorok a bukásuk előtt sunnyogtak.

A Jobbik magyarázatot követel a lehallgatási botrányra, kommünikéjük pedig azzal zárul, hogy

Orbán jöjjön ki a fényre, és mondjon le!