Litvánia: kötelező sorkatonaság lesz?

Litvánia a kötelező sorkatonai szolgálat ideiglenes visszaállítását tervezi, az orosz aktivitásra válaszul.

Az országos védelmi bizottság "a geopolitikai helyzetet és a nemzetbiztonságot érő fenyegetéseket számításba véve úgy döntött, hogy tovább kell erősíteni az ország védelmi képességeit" - olvasható az államfői hivatal által kiadott sajtóközleményben.
 
A tájékoztatás szerint a kötelező katonai szolgálatot már idén ősszel bevezetnék. A tervezet értelmében 19 és 26 év közötti férfiakat hívnának be kilenc hónapos fegyveres szolgálatra, és így öt év alatt 16 ezer tartalékost képeznének ki. A javaslatról még a parlamentnek is szavaznia kell, szakértők szerint azonban a törvényhozók nagy valószínűséggel el fogják fogadni a tervezetet.
 
Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után.
 
A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.
 
Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Oroszországgal határos hárommilliós ország lakosságának 6 százaléka orosz nemzetiségű.