Litvánia és Lettország újabb menekülteket fogadott be

Tomas Zilinskas litván belügyminiszter vilniusi sajtóértekezletén bejelentette, hogy egy iraki és egy szíriai család, összesen 7 ember érkezett az országba görögországi menekülttáborokból.

A jövevényeket Rukla városának menekültközpontjában helyezték el. Ott három hónapos integrációs kurzuson vesznek részt, majd ezután valamelyik litván önkormányzat bocsát rendelkezésükre lakóhelyet.

Az EU-kvóták szerint Litvánia két éven belül 1105 menekültet fogad be Szíriából, Irakból és Eritreából. A most érkezettekkel együtt eddig 26 embert telepítettek be az országba. A pénzügyminisztérium idén 6 millió eurót irányzott elő a befogadási programra.

Lettországba három szíriai család, összesen 18 ember, köztük 6 gyerek érkezett kedden, akiket egyelőre Mucenieki menekültközpontjában helyeztek el.

Lettország 531 közel-keleti és afrikai menekült befogadását vállalta 2017 végéig, közülük eddig 47-en érkeztek a balti országba. Elhelyezésükre 15 millió eurót költenek, amelyből 8,5 milliót az állami költségvetés, a többit pedig az EU fedezi. Az érkezők várhatóan a Rigától 20 kilométerre fekvő Muceniekiben kapnak elhelyezést.

Litvániába ugyancsak keddi bejelentés szerint a legális bevándorlók mellett illegális migránsok is érkeztek.

A határőrség a fehérorosz határ közelében feltartóztatta vietnami migránsok 10 fős csoportját és egy orosz állampolgárt, aki feltehetőleg vezette őket. Litvániában a tiltott határátlépésért 6 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.