Lemondott az LMP társelnöki pozíciójáról Szél Bernadett

Frakcióvezető sem lesz. Még ma bejelenthetik az utódját.

Szél Bernadett lemondott az ökopártban betöltött összes pozíciójáról, innentől nem lesz

  • se társelnök,
  • se frakcióvezető.

Az információ a Borsod24 nevű oldalon jelent meg elsőként, de az Indexnek is megerősítették az LMP-ből.

Szél Bernadettet az információk szerint a Magyar Hangnak adott egy interjút, amiben részletesen beszélt a lemondás okairól. Ebben többek között a következőket mondta:

"egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez".

Hozzátette:

"nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák".

Mint emlékezetes, Szél Bernadettet az LMP etikai bizottsága néhány héttel ezelőtt három évre eltiltotta a pártban betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal.

Bár az eltiltás nem kötelezte lemondásra, a politikus akkor közölte, hogy ad magának némi gondolkodási időt ezzel kapcsolatban, ami úgy tűnik mostanra telt le.

Ki lehet az új társelnök?

Az LMP-ben már múlt héten is téma volt Szél lemondása, melynek kapcsán a párt vezetői elkezdtek azon gondolkodni, ki lehetne az utód. A párt alapszabálya szerint mindenképp női politikusnak kell követnie a poszton Szélt, amiért többen Demeter Mártát tartják esélyesnek.

A frakcióvezetői fronton a másik társelnök Keresztes László Lóránt válthatja a politikust, de Ungár Péter neve is felvetődött már (ő az Indexnek nem kívánt nyilatkozni sem Szél távozásáról, sem az utódlás kérdéséről).

Még ma bejelenthetik Szél utódját

Lapunk elérte Demeter Mártát, aki érdemben nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ő lesz-e az LMP új társelnöke, és a sajtóosztályhoz irányított minket. Úgy tudjuk, hogy még a mai nap lesz hivatalos tájékoztatás Szél Bernadett utódjával kapcsolatban. (SCS)

Szél Bernadettet eltiltották minden párttisztségtől, de mégis maradhat társelnök

Az LMP etikai bizottsága három évre eltiltotta Szél Bernadettet minden pártisztségtől, ennek ellenére mégsem kellett lemondani posztjáról a pát társelnökének - írja a hir24.hu. A lap úgy tudja, nem csak Szélt ítélték el, így járt Schmuck Erzsébet és Ungár Péter országgyűlési képviselő is.