London nem örül, mert Obama külügyminisztere keményen bírálta Izraelt

Washingtoni beszédében kijelentette egyebek mellett, hogy Benjámin Netanjahu kormánya

a legjobboldalibb kormánykoalíció Izrael történetében,

és arra hívta fel a figyelmet, hogy a ciszjordániai zsidó telepek gyors terjeszkedése a kétállami rendezés (Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása) helyett a berendezkedés és a megszállás állandósulása felé tereli a folyamatokat.

Theresa May brit miniszterelnök szóvivője heti sajtótájékoztatóján Kerry beszédéről szólva kijelentette: a Downing Street véleménye szerint "nem helyénvaló" egy szövetséges ország demokratikusan megválasztott kormányának összetételét támadni. A szóvivő szerint London változatlanul illegálisnak tartja az izraeli telepek építését a megszállt palesztin területeken;

Nagy-Britannia éppen ezért szavazta meg a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepespolitikát elítélő határozatot.

A brit miniszterelnök szóvivője szerint azonban a brit kormány egyértelmű véleménye az is, hogy az izraeli telepespolitika távolról sem az egyetlen probléma az izraeli-palesztin konfliktusban.

London ennek alapján nem gondolja, hogy az izraeli-palesztin megbékélésről szóló tárgyalásokon egyetlen témára, jelen esetben a telepek építésére kellene összpontosítani, hiszen az izraeliek és a palesztinok konfliktusa "mélységesen bonyolult".A szóvivő kiemelte: 

London meggyőződése szerint Izrael népe megérdemelné, hogy a terrorizmus fenyegetettségétől mentesen élhessen, mivel már túlságosan régóta kénytelen e fenyegetéssel szembenézni.

Donald Trump korábban Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, ami alapján könnyen elképzelhető, hogy Izrael és az Egyesült Államok kapcsolata javulni fog az új elnökség alatt.