Ilyen az, amikor az Orbán-kormány ismeri el: nem állt szándékában eleget költeni a magyar betegekre

Vagy szándékosan csinálják, vagy ügyetlenek.

A legerősebb ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa lapunknak reagált arra, hogy az Orbán-kormány ősszel mintegy 42 milliárddal kényszerül kiegészíteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő költségvetését azért, mert egyszerűen idén is alulbecsülték az egészségügyre szánt forrást.

Ez is azt igazolja, amit mi már lépten-nyomon elismételtünk, az egészségügyi büdzsé mindvégig alultervezett volt - magyarázta Lukács László György. Aláhúzta: az ilyen kiigazításokkal az állam lényegében saját maga ismeri el azt a nagyfokú felelőtlenséget, hogy nem áll szándékában eleget költeni a szektorra, vagy ami a kevésbé valószínű, ugyanakkor aggasztó szakmai alkalmatlanságra utalna, hogy ügyetlenül mérik fel az ágazat igényeit.

"Pedig az intézmények rendre jelzik, hogy a részükre betervezett összegekből nem tudják megfelelően ellátni a betegeket, a betegek pedig rendre jelzik, hogy ők is többet fordítanának az egészségügyre"

- tett hozzá.

Lukács László György szerint azt viszont különösen szomorú látni, hogy a gyógyszerkassza is évről-évre kiegészítésre szorul (idén 28 milliárddal, miközben a terápiákra szánt 247 milliárd forintos keret már szeptember közepére elfogyott), hiszen a legtöbb terhet pont az orvosságok vásárlásakor kénytelenek viselni az emberek. Miközben az a nemzetközi trend, hogy a gyógyszerköltések kétharmadát az állam, egyharmadát a háztartások fizetik, ez az arány hazánkban nagyjából 50-50 százalék, illetőleg néhány százalékponttal kileng a háztartások kárára.

Ha nincs az állandó kiigazítás, akkor ez a pénzügyi teher csak tovább növekszik, aminek legnagyobb kárvallottjai a krónikus betegek, közülük is nagyon nagy számban a gyermekes családok, illetve a nyugdíjasok - hangsúlyozta a szakpolitikus.

A Jobbik szerint

nem lehet tovább spórolni az egészségügyön, és a korrupciógyanús felelőtlen pénzszórások helyett az ágazatot kellene megfelelő módon finanszírozni:

"az emberéletekkel való hazardírozás helyett legalább 2 éven belül emeljék meg az egészségügyre fordított közkiadások mértékét 2 százalékkal, és mihamarabb közelítsük meg legalább az uniós átlagot, hiszen a magyar betegek is megérdemlik, hogy európai körülmények között gyógyulhassanak".

Jelenleg azonban a gyógyításra fordított összeg reálértékben még mindig 6 százalékkal elmarad a 2006-os mértéktől.