Ma döntött a kormány: egy offshore-cég mostantól a Seychelle-szigeteken is árulhatja a kötvényeket

Az egyik offshore-cég a jövőben a Seychelle-szigeteken is értékesíthet letelepedési kötvényeket.

 
 
Bár kormány az elmúlt időszakban hangoztatta, hogy - persze a Jobbik javaslatától függetlenül - de felülvizsgálja a letelepedési kötvények szükségességét, Lázár János pedig ki is jelentette, hogy nagy valószínűség szerint kivezetik a veszteséges és 10 milliárdokat offshore-cégeknél eltüntető intézményt, egyre több jel utal arra, hogy valójában eszük ágában sincs megtenni ezt.
 
Mint írtuk, az arabianbusiness.com honlapon szponzorált cikkben jelent meg a potenciális ügyfelek megnyugtatására, hogy a kötvények árusítása továbbra is zavartalan, ma pedig a gazdasági bizottságban szavaztak meg a kormánypárti képviselők egy igencsak érdekes határozatot.
 
Ebben kimondják, hogy a cipruson bejegyzett Migrat Immigration Asia Ltd. a jövőben már a szintén adóparadicsomként számon tartott Seychelle-szigeteken is forgalmazhatja a kötvényeket.
 
A határozat indoklásában mindössze annyi áll, hogy a vállalkozás benyújtott egy erre vonatkozó kérelmet, kérelme pedig nem ütközik törvénybe.
 

Különös

A cég képviseletében a kérelmet egyébként Bodó János nyújtotta be. Bodó egy V. kerületi (itt volt polgármester korábban Rogán Antal) galériát tulajdonol. Ő a kisebbségi tulajdonosa egy 2013-ban dohányáru-nagykereskedelemre bejegyzett cégnek, a Trafikbrand Zrt-nek is. Ennek a vállalkozásnak többségi tulajdonrészét az a Földvári Gábor birtokolja, aki egy másik letelepedési kötvényes cég, a Migrattal azonos ciprusi címen bejegyzett Innozone Holdings Ltd. képviselője. Bodó idén nyáron elindított egy villamosenergia-kereskedelemmel foglalkozó céget is Solar Star néven.
 
A határozattal kapcsolatban sajtótájékoztatón fejezte ki aggályait Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. 
 
A politikus "minősített hazaárulásnak" nevezte, hogy a kormánypárti politikusok ilyen döntést hoznak, miközben a kormány a közvélemény előtt a konstrukció kivezetését lebegteti.
 
Értékelése szerint 2014 decembere fordulópont volt a hozampiacon, és azóta ráfizetésesek a letelepedési kötvények, az egyéb lekötések előnyösebbek.  Z. Kárpát hozzátette: az alaptörvény módosításának sikeressége lenne az ország érdeke, és ehhez a Jobbik szerint minden jogcímet ki kell zárni.
 
A Jobbik a konstrukció megszüntetését és a gazdasági bizottság döntésének visszavonását kéri.