Ma is kiutasítottak pár migránst Magyarországról

Tizenkét ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság hétfőn - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság kilenc vádlottat egy, hármat két évre kiutasított Magyarország területéről. A nyolc férfi és négy női vádlott közül négy szír, három afgán, két albán, egy-egy pedig bangladesi, algériai, illetve pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát.
 
A vádlottak Röszkénél lépték át illegálisan a szerb-magyar határt, a határzár kerítése alatt, valamint azon átmászva vagy korábban, mások által hasított résen átbújva jutottak magyar területre, egyikük pedig egy korábban ismeretlenek által erőszakkal kinyitott kapun keresztül lépett az országba.
 
Az ítéletek mindegyike jogerőre emelkedett, és a terheltek egyike sem kérte, hogy a tolmácsolás útján lefordított ítéletet neki anyanyelvükön írásban kézbesítsék. A szóvivő tájékoztatása szerint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság két menekültügyi közigazgatási ügyben jogerősen új eljárásra kötelezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BAH). A bíróság mindkét ügyben személyes meghallgatást tartott, a tranzitzónában tartózkodó kérelmezőt zárt láncú videórendszeren keresztül kérdezték ki tolmács segítségével. A Bangladesből érkezett menedékkérők egyike - elmondása szerint - az ottani árvíz miatt kényszerült menekülni, míg másikuk a rossz életkörülményekre hivatkozott.
 
A bíróság álláspontja szerint a menekültügyi hatóság érdemben nem vizsgálta egyedileg, hogy a kérelmező számára Szerbia biztonságos harmadik országnak minősül-e. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bíróság állást foglalt volna Szerbia biztonságos harmadik országkénti minősítéséről, és nem eredményezi a kérelmezettek menekültkénti elismerését sem.
A BAH megismételt eljárásban hozott határozatának jogerőre emelkedéséig a két bangladesi állampolgárt nem lehet kiutasítani, ők a tranzitzónában várhatják meg a hatóság döntését.