Macedóniában még nem lesz rend

Sikertelenül értek véget a maratoni tárgyalások a macedóniai belpolitikai válság megoldásáról Brüsszelben.

A kis balkáni ország miniszterelnöke, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője és az albán kisebbség két politikai képviselője 12 órán át tárgyalt hiába Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosa közvetítésével arról, hogy jövő áprilisig előre hozott választásokat tartsanak, noha a felek ebbe elvileg már beleegyeztek a múlt héten. Jelen volt az Egyesült Államok szkopjei nagykövete is.
 
„A tárgyalások nyíltak és részletekbe menőek voltak, de nem vezettek végleges megállapodáshoz” – közölte az EU egy nyilatkozatban. Hahn egy üzenetben ezt azzal toldotta meg, hogy „nagyon csalódott, mert bizonyos vezetőkből hiányzott a felelősségérzet”. Ennél többet nem árult el.
 
A macedónok részéről Nikola Gruevszki kormányfő, Zoran Zaev szociáldemokrata ellenzéki vezető és az albán kisebbséget képviselő Ali Ahmeti és Menduh Thaci ült tárgyalóasztalhoz Brüsszelben.
 
A válság tavaly áprilisban kezdődött, amikor az ellenzék a parlamenti választás után csalással vádolta meg a Gruevszki mögött álló tömörülést. Az év eleje óta a helyzet tovább éleződött a kormány és ellenzéke között, és a Kumanovóban május elején történt fegyveres harcok miatt az etnikai feszültségek kiújulásától is tartanak.