Magyar menedék a volt brazil elnöknek

Magyar menedék a volt brazil elnöknek

A magyar nagykövetségen bujkált a korábbi brazil elnök, aki a vád szerint puccsot is szervezett az elvesztett választások után hazájában?

A magyar kormány különös diplomáciai akciójáról számolt be a brazil CNN, a brit Guardian és más brazil lapok információira támaszkodva a hazai sajtó. Brazília 2022-ben megbukott elnöke, Jair Bolsonaro két napot töltött el a magyar nagykövetségen, azután, hogy a bíróság elrendelte útlevelének visszavonását.

A hatóságok elől bujkált Orbán barátja.

A korábbi brazil elnököt hazájában több bűncselekmény elkövetésével is vádolják, amelyek közül a legsúlyosabb, hogy a választási vereségét követően, kormányának több volt tagjával együtt megpróbálta megtartani a hatalmat, azaz puccsra készültek. Brazil jogászoknak az a véleménye az esetről, hogy hiba volt a magyar nagykövetséget felkeresnie, mert ez az igazságszolgáltatás előli menekülést jelentheti.

A botrány miatt a brazil külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, aki Bolsonaróhozl hasonlóan azt a magyarázatot adta, hogy a kétnapos tartózkodás célja mindösszesen arról szólt, hogy megvitatták a brazil-magyar országközi kapcsolatokat. Ez azonban meglehetősen furcsa magyarázat, ugyanis Bolsonaro, Orbán Viktorral tavaly decemberben találkozott Argentínában, az új ottani elnök beiktatásakor, ahol a hivatalos magyar tájékoztatás szerint kétoldalú tárgyalást folytatattak. De azért sem életszerű az érv a két ország kapcsolatának megvitatásáról, mert a magyar kormánynak az az álláspontja, hogy nem folytat hivatalos tárgyalásokat egyik országban sem az ellenzékkel. Ráadásul ugyanezen okra hivatkozott a brazil kormány egyik tagja is a sajtóban, hogy a két ország kapcsolatának alakításában a jelenlegi kormány az illetékes, nem Bolsonaro.

A nagykövetségi látogatásra inkább az adhat magyarázatot, hogy Orbán Viktor felhőtlen viszonyban állt a volt brazil elnökkel. Bolsonaro 2022-ben járt Magyarországon, Szijjártó Péter pedig azzal kedveskedett az akkori brazil kormánynak, hogy megkérdezte, a magyar kormány hogyan tudna segíteni Bolsonaro újraválasztásában.

Bolsonaro elismerte, hogy élvezte a magyar vendégszeretetet:

Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam, de nem árulom el, hol még. Valóban van egy, a világ más államfőiből álló baráti köröm, amelyben aggódnak értem. Szoktam velük beszélni az országunk érdekeit szolgáló ügyekről, és pont. A többi csak találgatás

– nyilatkozta a korábbi brazil elnök.

Arról a hazai kormánysajtó ír, hogy az eset nemcsak a brazíliai magyar, hanem a budapesti brazil nagykövetet is érinti. A 24.hu-nak válaszolt a brazil külügyminisztérium a korábbi elnököt érintő nyomozásról. Megerősítették, hogy valóban behívták a magyar nagykövetet, azért, hogy tájékoztatást adjon Bolsonaro látogatásáról, de arról nem nyilatkoztak, hogy pontoson miről volt szó a találkozón. Az eset „Brazília belügye”, szögezték le, amihez hozzátették, hogy a nyomozást a brazil rendőrség és igazságszolgáltatás folytatja le.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Jair Bolsonaro korábbi brazil államfő (j) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)