Továbbra sem egyezkednek a Bajnai-rendszer alatt bántalmazott gárdistákkal

Hiába mondta ki az összes független fórum az oszlatás súlyos jogszerűtlenségét, a fülkeforradalom hetedik évében sem kíván peren kívül megegyezni a bántalmazottakkal az Orbán-kormány.

2009. július 4-én több százan demonstráltak ülve az Erzsébet téren (az ügy részleteiről ITT olvashat), mikor a Bajnai-kormány rendőrsége erőszakot alkalmazott velük szemben. A szemtanúk különösen erős könnygázról számoltak be, többeket a mentő vitt el, több tucatnyi előállítás (köztük Vona Gábor, a Jobbik elnöke) és súlyos bántalmazások követték a rendőrség megnyilvánulását. A Bajnai-kormány ideje alatt is születtek peren kívüli egyezségek a jogsértettekkel, ezért is meglepő, hogy az Orbán Viktor vezette kormány ideje alatt a tárgyalások befagytak. 

Már nem képezi vita tárgyát, a rendőrség a törvénytelenség oldalán állt

Hiába mondta ki ombudsmani jelentés, a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) álláspontja, de a Legfelsőbb Bíróság is az oszlatás jogszerűtlenségét, a belügy és az alárendeltségébe tartozó szervek egyfajta sün állást felvéve az időhúzásra kezdtek el játszani. Az idő múlásával a jogsértettek közül többen elhunytak, a többség pedig belefáradt a másik fél kitartó időhúzásába. Az államot szemlátomást nem foglalkoztatja ebben az esetben az emberi méltóság, ahogy a kamatok és a növekvő perköltség sem.  

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke ezzel összefüggésben írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez Kívánnak-e peren kívül megegyezni a Bajnai-kormány alatt — már minden fórumon elismerten — jogsértő módon feloszlatott rendezvény könnygázzal lefújt és más egyéb módon bántalmazott sértettjeivel? címmel. 

"Illő és üdvös lenne ezek mielőbbi rendezése, egyrészt azért is, mert a békés, a földön ülő, alapvetői jogaikkal élő emberek tömeges bántalmazása és előállítása összeegyeztethetetlen az európai normákkal, másrészről finoman szólva is aggályos, hogy egy, a szavazófülkékben lezajlott forradalmat követően, hat évvel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének meghirdetése után még mindig a bíróságokra kell járniuk a jogsértetteknek"

- írja beadványában Sneider. 

A közelmúltban újabb perek zárultak le jogerősen 
 
A Magyar Gárda tíz tagjának a rendőrség ellen indított polgári pere zárult le jogerősen, erről portálunk is beszámolt. A Fővárosi Ítélőtábla 5,5 millió forint kártérítést, illetve ennek kamatait ítélte meg. Eddig összesen 40 fő ügye zárult le jogerősen, mintegy 80 személy pere még folyamatban van, ami terheli a bíróságot és a költségvetést is a méltatlan kormányzati hozzáállás eredményeként. 

Pintér a beosztottjára mutogat

A belügyminiszter válaszában úgy fogalmaz, hogy
az önálló jogi személyiséggel rendelkező költségvetési szerv vezetője jogosult dönteni az irányába bejelentett kártérítési igényekről, és ezen jogköre más szerv által nem vonható el.

Azaz gyakorlatilag áthárítja a politikai felelősséget a BRFK vezetőjére, Bucsek Gábor vezérőrnagyra.