15,75 millió forintra bírságolta az MNB a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó brókercéget

15,75 millió forintra bírságolta az MNB a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó brókercéget

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15,75 millió forint bírságot szabott ki az Equilor Befektetési Zrt.-re, egyebek közt befektetési tanácsadás, az informatikai területen feltárt problémák miatt

- közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, az intézkedések nem érintik az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit, amelyek teljes mértékben rendelkezésre állnak.

A jegybank korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilornál, az ellenőrzés a 2019. szeptember 1-jétől induló időszakot tekintette át.

Az MNB megállapította, hogy

az Equilor bizonyos ügyfeleknél nem tett eleget az előzetes tájékozódási kötelezettségének, illetve a befektetési tanácsadásban olyan származtatott pénzügyi eszközt ajánlott részükre, amely számukra nem volt alkalmas.

Az előzetes tájékozódás azért rendkívül fontos, mert annak során, a megfelelési és alkalmassági tesztekkel jut a befektetési szolgáltató azokhoz a releváns információkhoz, amelyek a szolgáltatás nyújtásához elengedhetetlenül szükségesek. Amennyiben ez nem történik meg, fennáll annak a veszélye, hogy a társaság az ügyfél részére nem olyan személyre szóló javaslatot ad, amely számára alkalmas, illetve nem megfelelő pénzügyi eszközt értékesít - olvasható az MNB közleményében.

Emellett rámutattak, hogy az Equilor a szabályozott piaci derivatív ügyletek terén nem tett maradéktalanul eleget az MNB felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének sem. Ráadásul az eljárás során a jegybank hiányosságokat azonosított a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerében is.

Mindezek alapján az MNB csütörtökön publikált határozatában kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg.

A kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét. Enyhítő körülménynek számított, hogy az Equilor együttműködő volt az eljárás során, és több hiányosságot már a vizsgálat alatt korrigált - írta közleményében az MNB.

A Telex megjegyzi, miután nyáron a Gránit Bank többségi tulajdont vett az Equilorban, közvetve Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István is a brókercég tulajdonosa is lett.