Magyar nyelvű feliratokért vegzálták a bősi önkormányzatot, de a Híd szerint ez rendben van

A közel 90%-ban magyarok lakta határ menti városkába "lakossági bejelentés" nyomán szálltak ki a kulturális minisztérium nyelvellenőrei (igen, tényleg van ilyen munka Szlovákiában) - adja hírül az Új Szó. A panasz eredetileg arra vonatkozott, hogy település honlapjára több információt csak magyarul töltöttek fel, és a hangosbemondóban is gyakran csak magyarul hangoznak el a hirdetmények. A nyelvrend éber őrei azonban, ha már ott voltak, alaposan szétnéztek a városban, hátha találnak még jelet a szlovák nyelv ádáz üldözésére. Naná, hogy találtak!

Például azt, hogy

  • az önkormányzati honlapon a helyi képviselők nevei a magyar ábécé szerinti sorrendben vannak feltüntetve
  • a helyi újság csak magyarul jelenik meg
  • a cserkészcsapat hirdetményeit magyarul fügGesztik ki
  • sőt - Irgalom Atyja, ne hagyj el! - az 1848-as emlékművön is magyar a felirat.


Rigó Konrád, az ellenőrzést végző kulturális minisztérium Híd-Most-os államtitkára szerint nincs ezzel semmi gond. Úgy véli, ez

"nem boszorkányüldözés, csak ellenőrzés",

ha lakossági bejelentésre az ellenőrök kiszállnak valahova, akkor már "mindent szemügyre vesznek".

Fenes Iván bősi polgármester az Új Szónak ugyanakkor azt mondta: a kifogásolt "hibákat" orvosolni fogják, de a szokatlanul szigorú ellenőrzést "keserű szájízt hagy maga után."

„Látszólag nagyon jó a szlovák–magyar viszony, de ez az eset azt is mutatja, hogy az első adandó alkalommal belekötnek az önkormányzatba"

- mutatott rá a településvezető.

Akit felzaklatott a fenti történet, nyugtassa le magát a KDNP-s Rubovszky György bölcs szavaival, aki szerint a Felvidéken szó sincs magyarellenességről, sőt még a kettős állampolgárságot szigorúan tiltó állampolgársági törvényt se a magyarellenes éllel hozták.

 

KDNP: a felvidéki magyarok szlovák állampolgárságának megvonása nem magyarellenes

Egy hétfői vita során az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a politikus azt mondta, a magyar-szlovák kapcsolatok tekintetében nem vethető fel a kettős állampolgárságot ellehetetlenítő szlovák jogszabály kérdése, mivel"az állampolgárságot megvontak (sic!) közül a legkevesebben magyarok vannak. (...) Tehát itt nem arról van szó, hogy ez kizárólag egy magyarellenes dolog."