Az oltási regisztráció eltörlését kéri a Magyar Orvosi Kamara

Az oltási regisztráció eltörlését kéri a Magyar Orvosi Kamara

Az operatív törzsnek küldött levelében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azért kérte az oltási regisztráció megszüntetését, mert szerintük más lépésekkel kellene segíteni azokat a szülőket, akik szeretnék beoltatni gyermeküket.

A Telex tudósítása alapján a MOK üdvözli, hogy itthon is lehet 5-11 éves gyerekeket beoltatni, de a szervezéssel elégedetlen, továbbra is nehézkes az oltási regisztráció, főleg az emailcímek megadása miatt.

Többgyermekes, informatikában járatlan családok esetén ez akár többórás folyamat is lehet új emailcímek regisztrálásával és adminisztrációval. Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől

- írta levelében a MOK.

A kamara éppen ezért az előzetes regisztráció eltörlését kéri. A MOK szerint hátráltatja a szervezést a regisztráció, amelynek semmilyen hozzáadott érteke nem látszik, és az értesítési telefonszám vagy emailcím megadása az oltási időpontkérő oldalon is megvalósulhat.

A kamara szükségtelennek érzi, hogy a gyerekeknek külön emailcímet kell regisztrálni, elég lenne a szülő címét megadni, hiszen amúgy sem jön oltással kapcsolatos levél a rendszerből. 

Az emailcím használata kizárólag mint elérési, értesítési címként fogadható el, de az egy háztartásban élők esetén ez tartozhat több személyhez

- teszik hozzá.

A kamara szerint sokkal logikusabb lenne a tajszám bekérése, hiszen azzal pontosabban összeköthetőek az adatok, az időpontfoglalás, vagy a háziorvosoknak átadott oltási listák elkészítése során és biztosan nem merül fel korábban megadott adatokkal való egyezés.