Vendéglátósok segítésére kellett volna költeni az EU-s alap 630 millióját, helyette lapkiadásra fordították

Vendéglátósok segítésére kellett volna költeni az EU-s alap 630 millióját, helyette lapkiadásra fordították

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 630 millió forintnyi Európai Uniós támogatást utalt napilapkiadásra a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek - tudta meg a 24.hu. Az MTÜ a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét. Ezt a magyar állam az Európai Uniónak jelentette is januárban – így derült ki, hogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem napilapkiadásra.

A lap hozzáteszi, a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft. ügyvezetője Lénárd Gábor, aki az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek. Lénárd a lapnak azt írta, hogy valójában nem napilapkiadásra fordítják a pénzt, amint az uniónak küldött jelentésben olvasható, hanem egy turisztikai online portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk. Arról nem adott bővebb tájékoztatót, hogy pontosan mikor indul majd a portál, és mi lesz a neve.

Érdemes kiemelni, hogy a Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, amit erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz. Az alapítvány első támogatója, egyben kiemelt partnere a turisztikai ügynökség, vezetője Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt az MTÜ-nél, a kuratórium tagja Könnyid László pedig jelenleg is az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

Az 1,7 milliárd forintos támogatásból összesen 23 céget és egyéni vállalkozót segített az ügynökség. Kapott az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség, de azt az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit utaltak el szervezetnek. Az viszont biztos, hogy a második legnagyobb összeget - 154 millió forintot - az állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást, az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.