Kovács bejelentette, új kőolajvezetéket építenek Szerbia és Magyarország között

Kovács bejelentette, új kőolajvezetéket építenek Szerbia és Magyarország között

Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök megegyeztek arról, hogy új kőolajvezetéket építenek Magyarország és Szerbia között, jelentette be Twitter oldalán Kovács Zoltán államtitkár.

Az új olajvezeték révén Szerbia is hozzájuthatna az olcsóbb, Barátság kőolajvezetéken érkező olajhoz, ami Oroszországot és Közép-, illetve Nyugat-Európát köti össze egymással. Jelenleg Szerbia olajellátása leginkább Horvátország felől történik, de Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ez a jövőben a szankciók miatt aligha lesz lehetséges.

A szerb kormányfő, Ana Brnabic múlt pénteken az MTI tudósítása szerint azt mondta a Prva televízió műsorában, hogy az Európai Unió döntése, amely szerint Szerbiát nem mentesítik az oroszországi kőolajimport tilalmáról szóló határozat alól, gyakorlatilag számukra azt jelenti, hogy Szerbiával szemben vezetnek be szankciókat. Branabic azt is mondta, hogy „Horvátország nyíltan ellenséges országgá vált Szerbiával szemben”.

A szerb kormányfő elsősorban Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtöki prágai kijelentését nehezményezte, miszerint Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállíthat Horvátországon keresztül.