Már csak ez hiányzott: a német olajipar is réteget repesztene

Német olaj- és gázipar: mielőbb szükség lenne a hidraulikus rétegrepesztés törvényi szabályozására.

Gernot Kalkoffen, a WEG (Wirtschaftsverband Erdöl- und Erdgasgewinnung) igazgatója sajnálatosnak tartja, hogy az uniós szinten legfőbb szempontnak tekintett energiabiztonság mellett valósággal elsikkad a belföldi energiahordozók kiaknázásának geopolitikai jelentősége.

A német földgáztermelés csökkenése szakértők szerint elsősorban a hagyományos készletek kimerülésére vezethető vissza. A WEG felmérései szerint ugyanakkor hidraulikus repesztéses eljárás alkalmazásával még viszonylag nagyobb tételek is kitermelhetők lennének. Olyannyira, hogy mennyiségben meg lehetne duplázni, időben pedig akár száz évre is ki lehetne tolni a belföldi földgáztermelést.

Németországban a várható környezeti károk miatt évek óta heves vita folyik az elsősorban agyag- és palarétegekben található, hagyományos módszerekkel ki nem termelhető gázkészletek kiaknázásáról. A kormány 2015 elején készítette el a törvénytervezetet a kutatás és a kitermelés szabályozására, azóta azonban semmi nem történt az ügyben.

[fb_pages_codes:econation]

Mint ismert, hazánkban tavaly a fideszes Németh Szilárd vezetésével az Orbán-kormány szintén belevágott a palaforradalomba, ami ellen nemcsak az MTA, hanem az összes létező környezetvédelmi szervezet felszólalt.

Az egykori rezsibiztos önálló(!) indítványként nyújtott be egy 12 pontból álló energetikai salátatörvényt, amely mások mellett 12-ről 2 százalékra csökkentette a bányajáradékot.

A rétegrepesztéses technológia elsősorban az észak-amerikai központú energetikai cégek portfóliójába tartozik, éppen ezért szorgalmazza ezt az Egyesült Államok a készülő szabadkereskedelmi egyezményben.