Már ötezer aláírást gyűjtött össze a Jobbik a Szent János Kórház korszerűsítése érdekében

A Jobbik szerint a Szent János Kórházat meg kell tartani regionális központi egészségügyi intézményként.

Június 9-én jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter: a kormány úgy döntött, hogy Budapesten négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség. Végső döntés született arról, hogy északon a Honvédkórházat kell megerősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást. Dél-Budán új, 21. századi szuperkórházat építenek Kelenföld térségében, az Etele téren. Ide kerülhetnek át a Szent János Kórház „aktív” részlegei, mint például a belgyógyászat és a baleseti sebészet.

A párt korábban arra figyelmeztetett, hogy a János és a Péterfy Sándor utcai kórház vesztese lesz a fővárosi egészségügyi átalakításoknak, a kormány "zsákutcába tolta" a két intézményt, miközben a helyi lakosságot meg sem kérdezték. Továbbá azt is sérelmezi a Jobbik, hogy a járóbeteg-szakellátást és a passzív ellátást is több korlátozó körülmény fogja érinteni.

A Jobbik kezdettől fogva kiállt amellett, hogy a Szent János Kórházat meg kell tartani, mint regionális központi egészségügyi intézményt

– jelentette ki szombat délelőtt Szaniszló Adrienn. Hozzátette: a kórház egy olyan infrastrukturális központban van, ahol az egész régió, amely az ellátási körzetbe tartozik, könnyen el tudja érni, ez pedig mind a betegek, a vizsgálatra járók és a dolgozók érdeke.

Szaniszló Adrienn elmondta: a Jobbik aktivistái addig fogják gyűjteni az aláírásokat, amíg a kormány nem hagy fel a kórházromboló politikájával, és nem kezdi végre a lakosság érdekeit figyelembe venni, az alapján meghozni a döntéseit az egészségügy területén.

A Jobbik II. kerületi választókerületi elnöke szerint az ötezer aláírás ilyen rövid idő alatt alátámasztja az akciójukat, és azt mutatja, hogy a lakosság ragaszkodik ehhez a nagy múltú kórházhoz.

De nem csak az I., a II. és a XII. kerületben, hanem az agglomerációban elhelyezkedő, a Szent János kórházhoz tartozó települések, Zsámbéktól Nagykovácsiig, Budakeszitől Solymárig is

– érvelt Szaniszló Adrienn az aláírásgyűjtésük mellett.

A Jobbik II. kerületi választókerületi elnöke arról számolt be, hogy az I., a II. és a XII. kerület forgalmas részein összegyűjtött aláírásokat eljuttatják Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek (aki nem egészen egy évvel ezelőtt még amellett kampányolt, hogy a Szent János kórház legyen az úgynevezett budai központi szuperkórház) és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak. A párt abban bízik, hogy sikerül hatást gyakorolniuk a kormány döntéshozatalára.

Mentsük meg a János Kórházat néven Facebook oldalt is létrehozott a Jobbik az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Többek között itt lehet tájékozódni arról, hogy a Jobbik aktivistái mikor és hol gyűjtenek aláírásokat Budapesten.