Bevezetné a kötelező oltást az olasz miniszterelnök

Bevezetné a kötelező oltást az olasz miniszterelnök

A Sars-Cov-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki az országba érkező migránsok vakcinázását is szorgalmazta az olasz sajtó pénteki jelentése szerint.

Az újságok szerint Mario Draghi igent mondott a kötelező oltásra. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kötelező vakcinázás bevezetéséhez arra van szükség, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélyezze az oltóanyagokat.

Kifejtette: attól kezdve, hogy a vakcinákra már nem a vészhelyzeti alkalmazás vonatkozik, ugyanúgy kötelezővé lehet tenni a beadásukat, mint bármelyik más oltás esetében. 

Mario Draghi megjegyezte, hogy a kötelezővé tételt az Európai Unió tagállamaival is egyeztetni kell.

Szankcióval sújtaná az oltást elutasító egészségügyi dolgozókat az olasz kormány

Jogi eszközök alkalmazását jelentette be a koronavírus elleni oltásra nemet mondó egészségügyi dolgozókkal szemben Mario Draghi olasz miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, és közölte azt is, hogy április végéig nem várható enyhítés az országos járványkorlátozásokban. Mario Draghi bejelentette, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy oltás nélküli egészségügyi dolgozók legyenek kapcsolatban a betegekkel.

Hozzátette, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók után más szakmai kategóriák esetében is kötelezővé akarják tenni a védettségi igazolást, a közigazgatásban dolgozókkal kezdve. Renato Brunetta közigazgatási miniszter már korábban bejelentette, hogy a közintézményekben vissza akarja vezetni a jelenlétben végzett munkát a 2020 márciustól alkalmazott távmunka helyett.

Az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu úgy vélte, a védőoltás kötelezővé tétele "racionális" döntés, de politikai felelősségvállalás szükséges hozzá. Megjegyezte, hogy Olaszországban tizenegy kötelező oltás van.

A védettségi kötelezettség megosztja a kormánypártokat, melyek között a Matteo Salvini vezette Liga a kötelező vakcinázásnál is sürgetőbbnek tartja a tesztelés ingyenessé tételét, elsősorban a tanulók számára.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a harmadik dózis védőoltást elsőként a legsérülékenyebbek kapják meg szeptember végétől kezdve. A lakosság nagy része azonban csak jövő évben kap ismétlő oltást, miután a védettségi érvényességet a jelenlegi kilenc hónapról egy évre akarják emelni.

Az átoltottság meghaladta a 70 százalékot: több mint 38 millió olasz részesült már két adag oltásban.

Egyedül Szicíliában vezették vissza a járványkorlátozásokat, közöttük a maszk szabadtéren is kötelező viselését, de a mutatók a déli Calabriában és Szardínián is elérték a veszélyességi küszöböt a delta variáns terjedése miatt.

Országosan a napi esetszám és a kórházban kezeltek száma nem ugrott meg, az utóbbi két hét alatt viszont kétszeresére emelkedett a halottak napi száma, és megközelítette a hetvenet.

Mario Draghi bejelentette, hogy az utóbbi hetekben érkezett afgán menekültek példájára minden, Olaszországba érkező bevándorlót be akarnak oltani akár illegális migránsokról, akár menedékkérőkről van szó. Az oltást a tervek szerint a regisztrációs központokban (hot spot) adnák be nekik, és sajtóértesülések szerint egy dózisos vakcinában részesülnének. Az oltási programot a belügyi tárca dolgozza ki.

(MTI)