Márki-Zay Péter: "A Putyin-rendszer egy független országot kíván leigázni"

Márki-Zay Péter: "A Putyin-rendszer egy független országot kíván leigázni"

"Magyarország a NATO-ban marad, és nem lesz többé az orosz és kínai érdekek szolgája"

- szögezte le Márki-Zay Péter csütörtök reggel a közösségi oldalán, reagálva az Ukrajnát érintő feszült helyzetre és abban hazánk szerepére. Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje felidézte, 1956-ban Magyarországon orosz tankok taposták el a magyarok szabadság iránti vágyát. Szavai szerint a Szovjetunió nem akarta eltűrni, hogy a régióban olyan országok létezhessenek, amelyek nem a vazallusai, és valóban szuverén módon döntenek arról, hogy a nyugathoz vagy a kelethez tartoznak.

"Most a Putyin-rendszer egy független országot kíván leigázni, és cserébe azért, hogy lemondjon a háborúról, azt javasolja, hogy tekerjük vissza az időt 25 évvel"

- fűzte hozzá Márki-Zay, aki szerint ha ezen tervek valóra válnának, "lényegében értelmét veszítené Magyarország NATO-tagsága, biztonságunk egyik legfontosabb garanciája." Mint fogalmazott, Szijjártó Péter, "Putyin egyik magyar végrehajtója" már kijelentette, hogy egy ilyen helyzetben Ukrajna nem számíthat magyar támogatásra. 

Egységben Magyarországért: Orbán mondja le a február 1-jén Moszkvába tervezett látogatását!

Az Egységben Magyarországért szövetség felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével ez év február 1-jén Moszkvában tervezett látogatását.

"A főnöke, Magyarország miniszterelnöke meg Putyinhoz utazik jövő héten raportra, és ugyan addig hallgatásba burkolózik, de látható, hogy már eladta Magyarországot Putyinnak"

- hangsúlyozta az ellenzéki kormányfőjelölt, szerinte ugyanis

"Orbán Viktor minduntalan a nemzeti szuverenitásról papol, de az semmit nem jelent neki, ha az orosz érdekek kiszolgálásáról van szó."

Márki-Zay Péter úgy látja, Magyarország külpolitikájának két alappillére: tagságunk az Európai Unióban és a NATO-ban, mert e két értékalapú szövetség ereje jelenti szabadságunk, biztonságunk és jólétünk alapját. "Április 3. után az Orbán-rezsim leváltásával biztosítjuk, hogy NATO- és EU-tagok maradunk, szabad, büszke és demokratikus ország leszünk!" - vetítette előre végül ígéretét a miniszterelnök-jelölt.