Még nem született döntés a családok kieső fizetéséről, de lesz oktatási módszertani útmutató

Még nem született döntés a családok kieső fizetéséről, de lesz oktatási módszertani útmutató

Az operatív törzs és a digitális tanrend.

Szombaton ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, ugyanakkor csakúgy mint pénteken, most sem képviselte senki az egészségügyet, így még erre vonatkozó újságírói kérdésre sem tudhattunk meg semmit az újabb fertőzöttekkel kapcsolatban. Azt sem tudni, hogy milyen körülmények között kaphatták el a vírust, voltak-e külföldi kontaktjaik, vagy esetleg már nem tényező a külföldi szál az esetükben.

Az erre vonatkozó kérdések megválaszolása elől kitért az operatív törzs, és azzal védekezett, hogy senkit nem fognak név szerint megnevezni...

Mindenesetre az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor annyit azért elmondott, hogy a hat újabb beteg állapota jó, kórházban fekszenek. Vannak köztük kontakt személyek, és vannak köztük új esetek is. A szlovén-magyar határon 35.905 ellenőrzés történt, 549 magyar állampolgár került hatósági házi karanténba, 1 főt mentő vitt kórházba, illetve 445 fő külföldi állampolgár belépését tagadták meg.

Az operatív törzs azt ajánlja, hogy csak időponttal vegyék igénybe a kormányablakokat, illetve a kész okmányokat nem személyesen kell átvenni, levél szerinti kézbesítéssel hozza majd azokat a postás, folyamatban van az erre vonatkozó jogszabály megalkotása.

A humántárca 1.700 doboz maszkot küld a háziorvosoknak, eddig kaptak 3.000-et, illetve megkezdődött a speciális maszkok kiszállítása is.

Iskolabezárás: a pedagógus szakszervezetek örülnek, most már a részleteket várják

Péntek este Orbán Viktor bejelentette, hogy a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetik a digitális tanrendet, azonban számos kérdést nyitva hagyott, igaz, a miniszterelnök szerint a nemsokára megjelenő rendeletekből kiderül mindenki számára, hogy pontosan miről is szól az új munkarend. A szakszervezetek is várják a részleteket, ugyanakkor örülnek is annak, hogy a kormány álláspontja megváltozott péntek reggel és este között.


Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az oktatási akciócsoport vezetője közölte, az iskola nem zár be, csak másképp működik a digitális tanrend bevezetésével.

A pedagógusok számára csak akkor lesz szükséges a bejárás az iskolába, ha nincs megfelelő eszközük otthon. A tanulók számára  a bejárást megszünteti a kormányzat, otthon, kiscsoportokban, szülők, szomszédok bevonásával folyik majd a tanulás, de a nagyszülőket ki kell hagyni ebből.

Ahol ez nem megoldható, iskolában biztosítanak kiscsoportokban gyermekfelületeteket, de csak indokolt esetben. A gyerekek szétosztását a tankerület szervezi meg.

"Fontos, nem a bandázás, összejárás időszaka következik"

- szögezte le az akciócsoport-vezető, hozzátéve: a gyerekek maradjanak otthon. Viszont ne 20-30-an legyenek együtt,

"ezzel az erővel iskolában is lehetett volna maradni"

- hangsúlyozta.

Az étkeztetés kapcsán elmondta, az iskolaépületeket nem zárják be, ahol a főzés az iskolában történt, azokat a konyhákat most is lehet használni, de a kormány azt vélelmezi, hogy otthon megoldódik az étkeztetés, amúgy pedig ennek megszervezése az önkormányzatok feladata lesz.

Egy módszertani útmutatót tesznek nemsokára közzé az új oktatásról, ami viszont még nem végleges, mivel sokan ajánlják fel a segítségüket, és folyamatosan bővítik a a repertoárt.

Az óvodák és a bölcsődék esetében nemsokára megszületik a jogszabály, és visszakerülnek az önkormányzat felügyelete alá, így a települések dönthetnek a nyitva tartásról. Az elv itt is ugyanaz, ha máshogy nem megy, kiscsoportokban, szétszórva kell vigyázni a gyermekekre, de a törzs azt ajánlja, hogy a gyerekek maradjanak otthon.

Kollégiumok kapcsán is azt vélelmezi a kormány, hogy a diákok nagy tömegben hazamennek, és ahol megoldható az otthonmaradás, maradjanak otthon. Ugyanakkor a kollégiumok nyitva maradnak, így ezek az intézmények is alkalmasak lehetnek, hogy szétterítsék a gyerekeket.

A leszakadó térségekre vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a átlag feletti a magyarok okostelefon-ellátottsága, de ahol nem működik a digitális oktatási rendszer, ott az analóg formát kell megtalálni, példaként felhozta a telefont és a levelezést.

Maruzsa Zoltán szerint

az otthon maradó szülők kieső bérének ügye nem tanügyigazgatási, hanem munkaügyi kérdés, így nem is tudott rá válaszolni. Szerinte ezt is meg fogják vizsgálni, de a kieső bérek pótlásáról még nem született döntés.

Egyéb:

  • A fürdőket nem kell bezárni - erről a fenntartóknak kell döntenie.
  • Nincs olyan egészségügyi dolgozó, aki koronavírus-gyanús lenne, de arról fogalma sincs az operatív törzsnek, hogy hány szűrés volt eddig az egészségügyi dolgozók körében.
  • Fegyelmi eljárás indult az "Olaszból" érkező kamionost átengedő rendőr ellen, és intézkedtek a kamionos felkutatására is.
  • Hajléktalanok, mint vírushordozók: eddig is védőeszközökkel hajtották végre az intézkedéseket a hatóságok, ugyanakkor a szociális ellátórendszerrel még nem foglalkozott az operatív törzs.