Mától az ukrán hadsereg fegyvereivel vadászhatnak jobbikosokra a soviniszták

A magyar aktivisták kivégzésével fenyegetőző Karpatszka Szics szerdától az Ukrán Fegyveres Erők részeként működik tovább. 

A szélsőséges soviniszta ifjak a 93. gépesített dandár hivatásos katonáiként folytathatják küzdelmüket az etnikailag tiszta Ukrajnáért - adja hírül a zakarpattya.net kárpátaljai portál. 
 
A szervezet akkor került reflektorfénybe, amikor áprilisban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik kárpátaljai aktivistáinak "likvidálásával" fenyegetőzött. A KSZ szerint az Ung-vidéken festékszóróval lefújt magyar helységnévtáblák "nyilvánvaló orosz provokációk" voltak, hiszen Moszkva arra készül, hogy "lesújtson államunk hátországára, a mi Kárpátaljánkra". Úgy vélik, ebben segítségükre vannak az "ellenséges magyar szervezetek és pártok", ezért "az ukrán nép és államiság számára fenyegetést hordozó ukránellenes tevékenység folytatásának vagy eszmék terjesztésének feltárása esetén" kénytelenek lesznek erőszakhoz folyamodni. A különítmény kilátásba helyezte a HVIM-es és jobbikos aktivisták
likvidálását és őrizetbe vételét
is. 
 
Igen, jól érti: az ukrán haderőbe minden további nélkül felvesznek 
egy politikai ellenfelei kivégzésével fenyegetőző terrorkommandót.
És még csak be sem osztják őket különböző alegységekbe. Együtt maradhatnak, nevüket, de még vezetőjüket, Oleg Kucsint is megtarthatják. Szerdán átvehették a fegyvereiket (!) és megkezdődött katonai kiképzésük is. 

Állami szintre emelve

A különböző, javarészt szélsőséges figurákból, bűnözőkből és/vagy elmebetegekből álló "batalionok" (Azov, Donbasz, Aidar stb.) és szabadcsapatoknak a hivatalos rend-és honvédelmi szervekbe való integrálása már hónapok óta zajló projekt. Április elejétől a hírhedt Jobb Szektor vezetője, Dmitro Jaros a védelmi minisztérium tanácsadójaként dolgozik. Fő feladata az önkéntes osztagok és a vezérkar közötti koordináció - vagyis lényegében ő az összes ilyen jellegű alakulat vezetője. 
 
A döntésnek még pikánsabb ízt ad, hogy Jaros személyében olyan, államilag elismert vezére lesz az önkéntes alakulatoknak, aki nem fogadja el, és "árulásnak" tekinti a minszki fegyverszünetet. Jaros már több alkalommal is megfenyegette a kormányt, hogy fegyvereseivel a fővárosba vonul "rendet tenni". A különítmények állami ellenőrzés alá vonásával nyilván az ehhez hasonló törekvéseknek próbálja elejét venni a kormány. Ez akár helyes is lehetne. Ám, ha ezek az alakulatok egyben maradnak, és vezetőiket is megtarthatják, ugyanolyan nehezen kontrollálható és kiszámíthatatlan egységek maradnak, mint eddig - csak ezúttal már hivatalos felhatalmazással, hivatalos egyenruhában. A kegyetlenkedések és túlkapások nagy részét a keleti-ukrajnai fronton szemtanúk szerint ezek a szabadcsapatok követik el.  
 
Ebben a szürreális és rémisztő történetben egy jó hír van. Az elborult sovinisztákat 
a kiképzés után Donbaszba küldik a frontra.
Így egy ideig nem lesz alkalmuk magyar aktivistákra vadászni.