Feljelentés az erőműmutyi miatt

Feljelentés az erőműmutyi miatt

Feljelentést tesz a Jobbik két politikusa, amiért Mészáros Lőrinc cégének tulajdonát képező erőművet az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a korábbi 9 milliárdos árnál jóval drágábban, 17 milliárd forintért vásárolja meg. Az erőmű közben Mészáros tulajdonlása alatt 11 milliárd forint osztalékot is kifizetett a tulajdonosoknak.

Az adásvétel nyomán az állami MVM üzletrészvásárlását a kormány tegnapelőtt rendeletben „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak” nyilvánította

A Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy a magyar állam 17 milliárd forintért megvett egy olyan létesítményt, amelyikért az előző tulajdonosa 6 milliárdot fizetett – áll Dudás Róbert és Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselőinek közös közleményében. Hangsúlyozzák, az államnak, tehát a magyar adófizetőknek kerül majd súlyos összegekbe az erőmű átalakítása.

Mi most megtesszük a feljelentést e példátlan, az államot és az embereket megkárosító ügylet miatt

– írják a politikusok.

Nunkovics még decemberben interpellálta Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert, melyben az erőmű vételárára volt kíváncsi. Schanda Tamás államtitkár válaszában azonban azt mondta, a folyamat lezárultáig információt nem adhatnak ki.

Hány milliárd tűnhet majd el a Mátrai Erőmű átalakítására szánt uniós pénzből?

Az állami MVM tavaly ősszel jelentette be, hogy felvásárolná Mészáros Lőrinc cégétől, a magyar energiatermelés ötödét adó Mátrai Erőművet. Az ügylet már akkor kérdéseket vetett fel, hiszen értetlenül álltunk az előtt, hogy az állam miért akar felvásárolni egy veszteséges erőművet.

A két honatya elképesztőnek tartja, hogy

az Orbán-kormány képes még arra is kihasználni a járványhelyzetet, hogy egy ekkora svindlit fű alatt lezongorázzon,

miközben – vélik – a kór elleni védekezésben már most nagyon komoly lemaradásunk van a szomszédos országokkal szemben.

Úgy látszik, mégsem köti meg annyira az ellenzék a kormány kezét, hiszen az ilyen ügyeket, mint a Mátrai Erőmű adásvételi botránya, gördülékenyen tud kezelni” – írják. A két képviselő szerint inkább a járvány elleni védekezésre kellene a mostaninál sokkal nagyobb figyelmet fordítani.