Megindultak a migránsok a magyar határ felé, de a hideg miatt végül visszafordultak

Negyven kilométert gyalogoltak Belgrádból, ám az esőzések, a hideg és a fáradtság miatt feladták a magyar határ felé való gyaloglást a kedden útra kelt migránsok, így a hatóságok autóbuszokkal szállították őket vissza a szerb fővárosba szerdán.

A mintegy 300 fiatal férfi kedd délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról a 200 kilométerre fekvő szerb-magyar határ felé. A migránsok a magyar határ megnyitását követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek. A megterhelő gyaloglás miatt azonban csak egy körülbelül 50 fős csoport tartott ki éjszakáig. Ők a vajdasági India (Indjija) egyik benzinkútján töltötték az éjszakát, a többiek visszaindultak a szerb fővárosba, illetve néhányan taxival folytatták az utat.

„Elfogadhatatlan, hogy gorombáskodnak és eldobálják az élelmiszert”

Ivan Gerginov, a szerb menekültügyi főbiztosság munkatársa a sajtónak reggel elmondta: a migránsok nem akarják folytatni a gyaloglást, hanem autóbuszt kértek, amely Szabadkára szállítaná őket. Ebben azonban a főbiztosság nem segít nekik, mert Magyarország félreérthetné a szándékukat. Szerinte a férfiak a gyaloglással csak rontanak a helyzetükön, hiszen nem is tehetnék meg, hogy dokumentumok nélkül sétáljanak Szerbia területén. Hozzátette: az is elfogadhatatlan, hogy gorombáskodnak és eldobálják a kapott élelmiszert.