Megtartotta a múzeum Ádámot és Évát! Hoppon maradt a náci és zsidó származású nő

John F. Walter döntése értelmében a pasadenai Norton Simon Múzeum a jogos tulajdonosa annak a két életnagyságú,

Ádámot, valamint Évát ábrázoló olajfestménynek,

amelyek már több mint 30 éve az intézmény birtokában vannak. Az amerikai állampolgár Marei von Saher szerint azonban
az érintett festményeket apósától,

Jacques Goudstikker zsidó származású holland műkereskedőtől kobozták el a nácik, amikor a férfi családja elmenekült Hollandiából a holokauszt idején.

A múzeum ugyanakkor azt állítja, törvényesen jutott hozzá az alkotásokhoz az 1970-es években orosz arisztokraták egy leszármazottjától. Az idősebb Lucas Cranach 1530 körül festette a műveket, amelyeket a múzeum 1971-ben vásárolt meg 800 ezer dollárért, ami ma nagyjából 4,8 millió dollárnak (1,3 milliárd forint) felel meg. A két alkotás értékét 24 millió dollárra becsülték 2006-ban.

A bíró úgy ítélte meg, hogy Goudstikker műkereskedése a háborút követően nem kért kártérítést a művek után, ezért a férfi családja gyakorlatilag lemondott a műtárgyak visszaigénylésének lehetőségéről. A The Los Angeles Times információi szerint von Saher asszony fellebbezni készül a mostani döntés ellen. A nő ügyvédjei továbbá "ízléstelen eszköznek" nevezték a múzeum jogi képviselőinek azon lépést, hogy

olyan bizonyítékok bemutatásával próbálták hiteltelenné tenni ügyfelüket, amelyek szerint a nő apja tagja volt a náci pártnak.