Megújul a Batthyányi tér szégyenfoltja

Megszépül a budapesti Batthyányi tér egyik legrégebbi épülete: a Gondviselés Háza Idősek Otthona.

A Batthyányi téren közlekedők figyelmét eddig legfeljebb rozoga, lerobbant állapotával hívhatta föl magára a tér északi felén, a Kölcsey-szobor mögött tornyosuló, impozáns épületsor. Azonban már nem sokáig kell kikandikáló téglákban és pergő, málladozó vakolatban „gyönyörködnünk”.
 
Az I. kerület hivatalos Facebook-oldala számolt be a hírről, miszerint zajlanak az épület felújítási munkálatai (a szemfüles járókelőknek már kb. egy hónapja feltűnhettek az állványzatok), melyek várhatóan október végére fejeződnek be.
 
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke elmondta, hogy a szervezet a rendszerváltás óta folytat karitatív tevékenységet az építményben, ahol azokat a rászorulókat gondozzák, „akik senkinek nem kellettek”. Hozzátette, hogy a vállalt küldetés során az épület belsejében igyekeztek emberekhez méltó körülményeket teremteni, a külső felújításra azonban egészen mostanáig nem volt lehetőségük.
 
Az 1731-1757 között, a Szent Ferenc Sebei templommal együtt, barokk stílusban épített kolostor közel 230 éve került a Budára érkező Erzsébet-apácák használatába, akik kórházat és menedékházat alakítottak ki falai között. Az 1950-es években a kommunista diktatúra felszámolta az apácarendet, vagyonát és az épületet is államosította. A kórházból állami szociális otthon lett, egy részét pedig a Fővárosi Mérnöki Tervező Vállalat (Főmterv) használta. A ’90-es évektől azonban számos befektető látott benne fantáziát, és próbálta megszerezni a műemlék épületegyüttest.
 
Ez az épület sokaknak feltűnt, sokan szerették volna más célokra használni – mondta el Kozma Imre, aki azonban „makacsul ragaszkodott” az apácák örökségéhez, akik azt mondták, „amíg ez az épület áll, addig a szegény betegeket kell, hogy szolgálja”. A szeretetszolgálat így mai napig is ebben a szellemben végzi itt tevékenységét, és hamarosan méltóbb körülmények között segíthetnek a nélkülözőkön.
 
A homlokzat rendbetételére abból az 1,3 milliárd forintos keretből jutott támogatás, melyből a kormányzat közel hetven, határon inneni és túli egyházi intézmény felújítását finanszírozza.
 
T. T.