Megvan! Lesz magyar képviselet Kárpátalján

Izgultunk rajta egy sort, de végül meglett. Simán bejutott, méghozzá kifejezetten szép eredménnyel a magyar összefogás a kárpátaljai megyei tanácsba.

Őszintén szólva nem mertem volna rátenni a kalapom (különösen a tegnapi baljós részvételi adatok tükrében), de végül megugrotta a bejutási küszöböt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége közös listája. A két, egymással hosszú évek óta kibékíthetetlen ellentétben álló magyar párt a megyei tanácsi, és néhány városi önkormányzati választáson közös jelölteket, illetve listát állított.

Az összefogásnak meg is lett az eredménye. A külön indulva mindkettejük számára elérhetetlen 5%-os bejutási küszöböt együtt lazán megugrották, és

8,6%-os eredménnyel Kárpátalja negyedik legerősebb politikai ereje lettek.

A közös indulás bejött a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászon is, ahol az eddigi polgármestert, Babják Zoltánt elsöprő többséggel választották újra.

Semjén Zsolt már üdvözölte is a sikert. Az adatok bizonyítják, hogy az összefogás üzenete eljutott a kárpátaljai magyarság tagjaihoz, és az elért sikerekhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Magyarországon dolgozók, tanulók éltek szavazati jogukkal, és részt vettek a szavazáson - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.