Mencer: 300 palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg a Rafah elleni hadművelet kezdete óta

Mencer: 300 palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg a Rafah elleni hadművelet kezdete óta

Mindössze 24 nap leforgása alatt, miközben egymillióra duzzadt palesztin civilek száma a városban. Drágán megfizetik a konfliktus árát, ami még 2025-ig is elhúzódhat.

Az izraeli hadsereg (IDF) mintegy háromszáz palesztin iszlamista fegyverest ölt meg azóta, hogy május 6-án elindította hadműveletét a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városa ellen - közölte csütörtökön David Mencer izraeli kormányszóvivő.

Rengeteg civil zsúfolódott a városba

A rafahi hadművelet meghirdetett célja az iszlamista Hamász terrorszervezet oda visszavonuló - több szakértő szerint onnan időközben kivont - négy zászlóaljának felszámolása volt.

A Gázai övezet többi részéből a korábbi izraeli hadműveletek elől Rafahba menekült több mint egymillió palesztin civil is.

Emiatt számos ország, köztük az Egyesült Államok és Egyiptomi tiltakozott az ellen, hogy az izraeli hadsereg megtámadja a várost, ennek ellenére a támadás megindult május elején.

Drágán megfizetik a háború árát

Amir Jaron izraeli jegybankelnök becslése szerint a Hamász terrorszervezet elleni háború a 2023 és 2025 közötti időszakban 253 milliárd sékelbe (közel 25 ezermilliárd forintba) fog kerülni Izraelnek, amelyben a védelmi kiadások mellett a polgári szükségletekre fordított összegek és a kieső adóbevételek pótlása is benne van.

Jaron figyelmeztetett, hogy egy ilyen összeg jelentősen megterhelné az állami költségvetést, emiatt

óva intette a Netnajahu-féle kormányt attól, hogy "biankó csekket" adjon a hadseregnek.

"A virágzó gazdasághoz biztonságra van szükség, a biztonsághoz pedig virágzó gazdaságra. Ezért meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a hadiköltségvetés és a gazdaság igénye között" - fejezte ki véleményét Jaron egy konferencián.

A Nemzeti Tábor nevű párt élén álló Beni Ganz, aki tavaly októberben, a Hamász által elkövetett tömeggyilkosság után csatlakozott a hadikabinethez, csütörtökön kezdeményezte a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

Nem sokkal korábban, május elején Ganz ultimátumot adott a Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, miszerint ha június 8-ig nem mutatja be a gázai háború utáni rendezésről szóló tervét, akkor kilép a háborús kabinetből.

(Címlapkép: Palesztin emberek menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levő rafahi menekülttáborból az izraeli erők folyamatosan támadásai elől 2024. május 28-án. MTI/EPA/Haiszam Imad)