Aggódnak a magyar gazdálkodók a szabadkereskedelmi egyezmény miatt

Aggódnak a magyar gazdálkodók a szabadkereskedelmi egyezmény miatt

Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Az európai termelők költségei ugyanis - jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt - lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes behozatali kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna - olvasható az MTI szemléjében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint Magyarországon a baromfi-termelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanolt és bioüzemanyagot termelők szembesülnek leginkább a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy "fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról".

A hazai autógyárak egyedi termékei ugyanakkor az EU-Mercosur megállapodás révén jobban fogyhatnak Dél-Amerikában - és mivel Magyarországon még a klímaváltozás elleni küzdelemnél is fontosabb az autóipar profitja. 

Olyan szabadkereskedelmi egyezményről állapodtak meg, amitől még Orbánék is félnek | Alfahír

Politikai megállapodás született péntek este az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről, amelyről már csaknem húsz éve folynak a tárgyalások. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 39 tárgyalási forduló után sikerült előzetes egyezségre jutniuk a delegációknak.