Mészáros Lőrinc cégcsoportján nem fog sem a válság, sem az infláció, ötszörösére nőtt az eddigi eredménye

Mészáros Lőrinc cégcsoportján nem fog sem a válság, sem az infláció, ötszörösére nőtt az eddigi eredménye

Üzemi szinten ötszörösére nőtt az OPUS GLOBAL Nyrt. eredménye a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében

A felcsúti multimilliárdos Mészáros Lőrinc cégcsoportjának igencsak jó éve volt eddig:

Üzemi szinten ötszörösére nőtt az OPUS GLOBAL Nyrt. eredménye a tavalyi év azonos időszakához képest 2023 első negyedévében

- közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. portfoliójával lefedett minden ágazatban jelentős hatékonyságjavulást mutattak fel a cégcsoport érdekeltségei 2023 első negyedévében - derült ki az IFRS szerinti konszolidált gyorsjelentésből.

"A válságjelenségek átvészelésén túl a várakozásokat meghaladó eredménytermelő képességről adtak számot a cégek, köszönhetően a józan költséggazdálkodásnak, és a korábbi években elindított felújítások és fejlesztések aktiválásának"

- magyarázták.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett cégcsoport

konszolidált szinten az év első három hónapjában a bázisidőszakhoz képest 71,3 százalékkal magasabb, összesen 167 milliárd forint működési bevételt ért el.

Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 15,1 milliárd forintot ért el, ami több mint ötszöröse az előző év azonos időszaka üzemi eredményének. Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, a kétszeresére, 25,7 milliárd forintra nőtt. Ez a kiemelkedő eredményesség az OPUS sikeres gazdálkodását tükrözi. Az adózott eredmény 10,8 milliárd forint volt 2023 első negyedévében - írják.

A cégcsoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a negyedév végén 35 társaságot foglalt magában.

Az összesített működési bevételből az idei első negyedévben

🔴 az energetika szegmens birtokolta a legnagyobb részarányt, 41 százalékot, vagyis 68,6 milliárd forintot,

🔴 az építő- és termelő ipar 29 százalékos részesedéssel, 48,4 milliárd forinttal,

🔴 a mezőgazdaság és élelmiszeripari szegmens 25 százalékkal, 41,7 milliárd forinttal,

🔴 a turizmus 4 százalékkal, 7,1 milliárd forinttal járult hozzá a bevételekhez.

🔴 A vagyonkezelés szegmens az összes működési bevételből továbbra is 1 százalékot, vagyis 1,2 milliárd forint körüli értéket tesz ki.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalatcsoport 2022-ben már elérte és meghaladta az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget. Ez 2023 első negyedévében folyamán egészen 1070 milliárd forintig nőtt - olvasható a közleményben.

Lélfai Koppány vezérigazgató szerint az első negyedév azt mutatta meg, hogy az OPUS GLOBAL portfoliójában olyan hatékonysági tartalékok vannak, melyek feltárásával és kiaknázásával javuló nyereségességgel tud teljesíteni a cégcsoport még egy olyan kedvezőtlen időszakot is, mint ez az első három hónap - írták.

Érdemes felidézni, hogy 2022-ben az Opus-csoport működése során először átlépte a szinte felfoghatatlan, 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)