Mészáros Lőrinc három lépésben bekebelezett egy energetikai céget

Mészáros Lőrinc három lépésben bekebelezett egy energetikai céget

A tipikus NER-es tulajdonszerzés lényege az volt, hogy az EMvia Energiakereskedelmi Kft-t Mészároshoz köthető magántőkealapok vásárolták föl. Az oligarcha saját cégeit fogja ellátni árammal.

Kezdetben három tulajdonosa volt a vállalkozásnak, amely ellátja villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatait. Közülük kettő távozott, a felcsúti gazdagember maradt – írta meg az mfor.hu.

Mészáros három lépésben, másfél év alatt jutott el odáig, hogy teljesen megszerezze a cégeit árammal állátó energetikai vállalatot.

Másfél évvel ezelőtt a NER leggazdagabb oligarchája egy érdekeltségén keresztül bevásárolta magát az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-be. Akkor az energiacégnek rajta kívül volt még két tulajdonosa, de mostanra Mészáros elérte, hogy az egész az övé legyen. Azért volt fontos neki, hogy az 100 százalékos tulajdonrészt megszererzze, mert ez a cég látja el a Mészáros-csoport vállalatainak többségét.

Tipikus NER-módszerrel - céghálózatos trükközéssel és magántőkealapokon keresztül - zajlott a biznisz. Hogy könnyebb legyen megérteni, hogyan működik ez, a Telex összeszedte a fontosabb mozzanatokat:

⚫ A 2015-ben még Central Energy Trade Kft. (CET) nevű cég egyedüli tulajdonosa a Tensor-Média-Print Kft. volt. A névváltással egy időben három felé osztotta a részesedését. Az így létrejött EMvia többségi tulajdontérészt a Mészároshoz köthető Status Energy Magántőkealap szerezte meg.

⚫ 2023 szeptemberében az oligarcha tőkealapja kivásárolta Tensor-Média-Printet, így 52,93 százalékról 78,43 százalékra nőtt a részesedése.

⚫ A maradék 21,57 százalék tulajdonosa eddig az Aapril Kommunikációs Kft. volt. Mészáros először ebbe a cégbe szállt be a Gaius Magántőkealapon keresztül, április 10-én pedig a már az ő kezében lévő Aapril kiszállt az EMviából, ahol így kizárólag a korábbi Mészáros-féle tulajdonosok maradtak.

A napelempark, az áramkereskedő és a vevők is Mészáros tulajdonában állnak.

Az mfor.hu cikkéből az is kiderül, hogy az EMvia az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól származó árammal kereskedik és ezzel látja el a Mészáros-birodalom jónéhány vállalatát. Ennek a napelemparknak a tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonosa.

A Telex azt is megírta, hogy a park üzemeltetését és a karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 2020-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos. Az üzleten Mészáros nyert, a magyar állam, vagyis mi, adófizetők pedig vesztettünk.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mészáros Lőrinc 2020. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt)