Kásler tárcájától is megy pénz Mészáros Lőrincné tévéjébe

Kásler tárcájától is megy pénz Mészáros Lőrincné tévéjébe

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. májusában 9,6 millió forintért szerződött A mi kis családunk című dokureality filmsorozat elkészítésére – derítette ki a hvg.hu a tárca által nyilvánosságra hozott szerződéslistából. A lap cikke rámutat: az Emmi egyszer már kötött hasonló szerződést ugyanezzel a céggel (Preport PR Kommunikációs Kft.) 2019 decemberében a „Mi családunk értékközpontú családi dokureality filmsorozat elkészítésére”, akkor 10,4 millió forintért, ami a cím alapján valószínűleg ugyanannak a sorozatnak az első évada.

A műsort az a Life TV vetíti, ami Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix televíziója. 

A hvg.hu cikke szerint a tárca szerződése még nem létezett, amikor az első epizód már felkerült az Emmi YouTube-csatornájára. Az is furcsa, hogy az Emmi egynapos szerződést kötött a sorozat elkészítésére, miközben a nyolc epizód elkészítése nyilván nem megy egy nap alatt. Ezért feltételezhető, hogy már novemberben volt valamiféle megállapodás az Emmi és a Life TV között, amit a hvg.hu szerint a minisztérium gyakorlatilag csak lepapírozott december elején a Preporttal kötött szerződéssel. A két kontraktus 9,6, és 10,4 millió forintja együtt amúgy pont 20 millió.

A lap emlékeztet arra is, hogy Mészáros Beatrix a Life TV-t a fideszes médialapítványtól, a KESMA-tól szerezte meg, amelynek Mészáros Lőrinc 2018-ban a teljes médiaportfolióját odaajándékozta, és amelynek központi cége Mészáros volt érdekeltsége, a Mediaworks lett. A Life működtetője korábban az Origót kiadó New Wave Media volt, ezt Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám ajándékozta a KESMA-nak.

A Life TV-t birtokló céget, a Media Vivantis Zrt.-t 2019. március 29-én alapították, egyedüli tulajdonosa Mészáros Beatrix, vezérigazgatója a korábban a TV2-ről ismert műsorvezető, Hajdú Péter, az igazgatóságának tagja még Vaszily Miklós és György Bence, illetve Tima János. Vaszily jelenleg az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamédia résztulajdonosa és a TV2 elnöke, György Bence korábban Origo főszerkesztője is volt, Tima János pedig a TV2 fölött álló cég vezérigazgatója, valamint a Felcsúttal szomszédos Alcsútdoboz alpolgármestere a Fidesz színeiben.

A Media Vivantis élete első évében kapásból 1,2 milliárd forintos árbevételt és 120 millió forint profitot ért el – derül ki beszámolójából. Az árbevétel legnagyobb szeletét, csaknem 900 millió forintot valamiféle szponzorációs bevétel adta, de a beszámolóból nem derül ki, hogy pontosan miféle, és a cég nem válaszolt a hvg.hu megkeresésére.