A Mészáros család belekóstol az energia nagyhatalmak életébe is

A Mészáros család belekóstol az energia nagyhatalmak életébe is

A tőzsdei Opus Global megvette a Tigáz gázelosztó még hiányzó felét is, ezzel a Mészáros család az ország északkeleti részében növelte energiapiaci súlyát. Emellett az Nyrt. a térség villamosenergia-hálózata iránt is érdeklődik - írja a Telex.

A pénteki bejelentések szerint, az Opus Global Nyrt. megvásárolja a svájci központú, de a hazai energiakereskedelmi piacról ismert MET-től az MS Hungary Holding AG 50 százalékát, ami azt jelenti, hogy a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben immár 49,57 százalékos részesedése lesz a kiváló üzleti érzékkel megáldott családnak. Itt azonban nem álltak meg és bejelentették az Opus Energy Kft. létrehozását is, ami a sikeres tranzakciót követően az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt-nek a felét birtokolhatja majd. A lap kiemeli, hogy

a bejelentett struktúrák szerint az Opus csak felerészt birtokolja a gáz, illetve villamosenergia hálózatos céget, a másik fele a családhoz közeli magántőkealapnál lesz.

Ezzel a csoport legnagyobb eleme lesz az energetikai portfólió, ami a következő években százmilliárdokat igényel majd a hálózatok fejlesztése miatt, hiszen alkalmasnak kell lenniük a megnövekedett megújuló energia kapacitások kezelésére. Aggódni azonban nem kell, valószínűleg bőven akad majd minderre uniós forrás.

A piacon egy ideje azt is pletykálják, hogy változhat a cég vezetése, ami lefordítva azt jelentheti, hogy gyengülhetnek az édesapához, Mészáros Lőrinchez közeli emberek, miközben jönnek fel a Mészáros Beatrix által választottak.