Eddig több mint ötszáz civil áldozata van a mianmari puccsnak

Eddig több mint ötszáz civil áldozata van a mianmari puccsnak

A mianmari biztonsági erők a február 1-jei hatalomátvétel óta immár több mint ötszáz civilt öltek meg, köztük sok tinédzsert és diákot - közölték civil ellenzékiek kedden.

A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) 510 halálesetről tud, de az áldozatok valódi száma jóval magasabb lehet, hozzátéve, hogy több száz embert tartóztattak le, és többségükről azóta senki sem hallott - írja az MTI.

Mianmarban tovább tombol a katonai erőszak, 89 tüntetőt lőtt le a hadsereg

Legalább nyolcvankilencen meghaltak Mianmarban, amikor a hadsereg több városban tüzet nyitott a tüntetőkre szombaton - számolt be a Telex a BBC cikke alapján. A halálos áldozatok között gyermekek is vannak. Első ízben fordult a nyilvánossághoz szombaton az elűzött parlamenti képviselők által megválasztott mianmari polgári árnyékkormány ideiglenes vezetője, aki ígéretet tett a junta elleni „forradalom" folytatására.

A legvéresebb nap a múlt szombati fegyveres erők napja volt, amikor több mint száz embert öltek meg, köztük hét kiskorút. Ennek ellenére hétfőn ismét tömegek vonultak az utcákra a puccs elleni tiltakozásul, a rendfenntartók ekkor hét embert öltek meg Rangúnban. Az áldozatok temetései is tiltakozássá váltak. A koporsókat tömegek állták körül, s sokan három ujjukat a magasba emelve hirdették, hogy támogatják az ellenállást a katonai rezsimmel szemben.

Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg a panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyet toronymagasan a Nemzeti Liga a Demokráciáért nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kji államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések.