Miért nehéz dolog a kerítésépítés?

A kormány úgy jelentette be a kerítés megépítését, hogy az ehhez szükséges eszközök nem álltak rendelkezésre.

Végül egy három méter magas, az átmászást megnehezítendő, a tetején NATO dróttal megerősített kerítést építettek. Közvetlenül a kerítés elé az úgynevezett gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) került. Ez szintén NATO drótból készült. Ennek telepítésével gyorsabban haladtak, viszont hatékonysága nem volt a legjobb, könnyen át lehetett jutni rajta. Erről rengeteg fénykép és videofelvétel jelent meg többek között portálunkon is.  

Az alfahir.hu egy magát megnevezni nem kívánó honvédségi forrásból úgy értesült, hogy a kerítés építése koránt sem megy olyan könnyen, mit ahogyan azt a kormány elképzelte.

A 175 kilométer hosszú határzárhoz ugyanis rengeteg építőanyag és eszköz szükséges. Komoly problémát jelentett, a több ezer tonna NATO drót beszerzése. Ez ugyanis valljuk be, nem tartozott a legkeresettebb portékák közé Magyarországon. Európában pedig csak két cég gyárt ilyet. Így a világ minden tájáról kellett idehozatni belőle.

A kerítés oszlopaihoz az egyik nagy szerszámgyártó cégtől rendelték meg a speciális szögbelövőket és összesen 1 millió darab szöget. Azonban a cég teljes gyártókapacitása éves szinten csupán 500 ezer darab. Eddig ugyanis nem igazán volt többre kereslet. Végül csak a magyar igények kielégítésére felállításra került valahol Európában két ideiglenes gyár ahol most gőzerővel gyártják a szögeket.

A kerítés építését logisztikai problémák is nehezítik, ugyanis sok esetben nem lehetett azonnal találni megfelelő mennyiségű szállítókapacitást. Az oszlopok, különböző drótok és eszközök ugyanis nem mennek ki maguktól a határra. A kerítés felépítése tehát koránt sem olyan egyszerű, mint ahogy azt a kormány elképzelte.  

A román határra is épülhet kerítés

A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

Hogy ez mikorra készülhet el, azt nem lehet tudni.