Cseh államfő: Nemcsak Kína és Szerbia, de Ausztria is közvetíthetne Ukrajna és Oroszország között

Cseh államfő: Nemcsak Kína és Szerbia, de Ausztria is közvetíthetne Ukrajna és Oroszország között

Az osztrák államfő pedig hangsúlyozta: "Ausztria ugyan katonailag semleges ország, de ez a semlegesség nem jelent közömbösséget." 

Milos Zeman cseh államfő szerint Ausztria semleges státusa lehetőséget nyújthat arra, hogy közvetítő szerepet játszhasson Ukrajna és Oroszország konfliktusában - számol be az MTI. A távozó cseh köztársasági elnök egyébként korábbi nyilatkozataiban Kínáról és Szerbiáról is úgy szólt, mint olyan országokról, amelyek képesek lehetnek közvetíteni az orosz-ukrán konfliktusban.

"A semleges státus néhány esetben előny lehet. Mondtam az elnök úrnak, hogy Ausztria semlegessége bizonyos összefüggésekben lehetővé teheti, hogy ez az ország közvetítő szerepet játszhasson Ukrajna és Oroszország esetében"

- jelentette ki Milos Zeman, akinek március 8-án jár le második ötéves megbízatási ideje.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő csütörtökön búcsúlátogatást tett a cseh fővárosban. A tárgyalásokat követően a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

Milos Zeman és Van der Bellen újságíróknak egyaránt azt mondták, hogy az ukrajnai háború megítélése esetében egyetértés volt közöttük. Az osztrák államfő "tiszteletre méltónak" minősítette azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt Ukrajnának.

"Ausztria ugyan katonailag semleges ország, de ez a semlegesség nem jelent közömbösséget" 

- szögezte le Van der Bellen, aki úgy látja, nagyon fontos, hogy az Európai Unió országai Ukrajna kérdésében továbbra is egységesek maradjanak, és közösen lépjenek fel.

Az osztrák-cseh kapcsolatokat mindkét fél nagyon jónak minősítette.

Van der Bellen Prágában találkozik még Petr Pavel megválasztott cseh államfővel és Petr Fiala miniszterelnökkel is.

Emlékezetes, még a orosz-ukrán háború egyéves évfordulójához közeledve Karel Rehka cseh vezérkari főnök abbéli aggodalmáról beszélt, szerinte nem elképzelhetetlen, hogy az ukrajnai konfliktus a NATO és Oroszország közötti európai háborúvá szélesedik ki. Azt is megjegyezte, hogy Csehország hivatásos hadereje nincs felkészülve, és a mulasztások pótlását sürgette ezen a téren.