"Minden versenyre úgy megyek, hogy meg fogom nyerni"

A magyar amatőr MMA-bajnokkal, Geiger Mátéval beszélgettünk röviden eredményeiről és a sportágról.

- Milyen küzdősporttal kezdtél először foglalkozni?

- Először, egészen kiskoromban a kyokushin karatéval, később, komolyabban a brazil jitsuval, amit hasznos alapnak tekintek. Az MMA-t 2012-ben kezdtem el.

- A magyar bajnoki címhez nyilván nem vezetett könnyű út. Mennyi felkészülésre, munkára volt hozzá szükséged?

- Rengeteg munkát kellett belefektetnem, naponta legalább kettő, de olykor három edzésen. Vannak erőnléti, állóképességet fejlesztő edzéseim, délutánonként pedig MMA, kickbox, box vagy jitsu.

Fotó: Béli Balázs / Alfahír


- Magyarországon sokak számára ismeretlen sportág az MMA. Miben különbözik a többi küzdősporttól, miért erre esett a választásod?

- Azért választottam, mert nem találom olyan monotonnak, mint a bokszot, ahol csak az állásra, vagy a kézre készülünk, vagy a kickboxot, ahol kézre és lábra, itt mindenben jónak kell lenni: földön, állásban, a kettő összekötésében. Összetettebb sportról van szó, rengeteg új technikát tanulunk, minden edzés más, változatos, nem lehet megunni.

- A versenynek esélyesként vágtál neki?

- Minden versenyre úgy megyek, hogy meg fogom nyerni, soha nincs bennem szemernyi kétség sem ezt illetően.

Fotó: Sziszik Dániel Photography/Farkasok.com

- Nem ez volt az első sikered. Milyen eredményeidre vagy eddig a legbüszkébb?

- Már 10-15 versenyen is a dobogóra állhattam. A Global Grappling versenyen Gi és NoGi kategóriában is indulni szoktam, ahol általában nyerek is. Így volt ez legutóbb Szegeden és Budapesten is. A magyar bajnokságban a jitsuban 2013-ban ezüst-, 2014-ben bronzérmes lettem. MMA-ban eddig hat mérkőzésem volt, mindegyiket már az első menetben megnyertem. Szerepeltem a 2013-as magyarországi MMA amatőr világbajnokságon is, ahol első lettem.

- Mik a további célok? Nemzetközi porond?

- Idén a magyar bajnokságban jitsuban indulok, a jövő év első felében még amatőrként fogok versenyezni, majd átmegyek a profi bajnokságba, a HFC Gálán indulok, meglátjuk, hogy azon a szinten hogy tudok helytállni. Természetesen a tervek között szerepel az is, hogy idővel külföldön is megmérettessem magam.

 

Fotó: Béli Balázs / Alfahír

- Nemcsak egyénileg te, hanem csapatod, a Farkasok is nagyszerűen szerepelt az MMA bajnokságban, hiszen a döntőt is csapattársad ellen vívtad. Mennyi érdeme van a sikerbn az edzőiteknek?

- Így van, Szabó Sándor lett a második. Földharcedzőnk ugyanaz, Molnár Gábor, aki egyben az egyesület elnöke is. Az MMA-edzőm Győrffy-Villám Zsombor, nagyon sok múlik rajta, ő határozza meg a stratégiát, azt, hogy mire kell építenem egy-egy mérkőzésen. Rengeteget köszönhetek neki, az ő tudása és profizmusa kellett ahhoz, hogy ilyen hamar, három év alatt el tudjak jutni erre a szintre.