Mindent tagadnak a "rendőrőrsre támadó" cigányok

A vád szerint kvázi „megrohamozták a hatvani rendőrséget”, mintegy negyvenen. Ők mindent tagnak, még egy egyszerű káromkodást is.

A Hatvani Járásbíróságon ez ügyben jelenleg öt fő ellen folyik garázdaság miatti büntetőper, melynek keddi tárgyalásán 14 tanút hallgattak meg. Az idézett tanúk általában rokonsági vagy közeli ismeretségi szállal kötődtek a vádlottakhoz, és egyöntetűen állították: egyikük sem követett el semmit, a rendőrök ok nélkül verték meg, fújták le, majd állították elő őket a rendőrség előtti utcából.

A vád szerint viszont az egyik cigány férfi, akinek a fiát állítólag a rendőrök bántalmazták, a rendőrség kerítésénél azzal fenyegetőzött, hogy „felrobbantja az egész rendőrséget”, de a tömegből többen is azt kiabálták, hogy „foglaljuk el a rendőrséget”. A vádlott ezt tagadja, ahogy családtagjai és ismerősei is, szerintük ilyesmi egyáltalán nem történt.

Az alábbi videón azt láthatják, ahogy a dílereket elfogják a kommandósok, majd azt, ahogy pár órával később a rendőrség elől elhurcolják a kiabáló családtagokat:

A menetrend szerinti, egyöntetű tanúskodást az utolsó két idézett szakította félbe: a családdal rosszban lévő ismerősök közül ketten is állították, hogy a férfi valóban megfenyegette a rendőröket, azt mondta, hogy megöli őket, amiért elfogták és bántalmazták kábítószeres ügybe keveredett fiát. A szembesítés során a vádlottak ezt ismét tagadták, és arra hivatkoztak, hogy a tanúk csak azért állítják ezt, mert egy másik kábítószeres bűncselekmény után feljelentették egy rokonukat, és emiatt bosszút akarnak állni rajtuk.

A vádlottak és tanúik szerint ők nem akarták megrohamozni a rendőrséget, csupán azt akarták megtudni, miért kellett megverni azt a fiatalt, akit korábban előállítottak, majd pár órával később kiengedtek. Ellenben a rendőrség szerint, ahogy akkori közleményükben is összefoglalták,

"Az előállítottak családtagjai, ismerősei összeverődtek a rendőrkapitányság épülete előtt, agresszív magatartást tanúsítva megpróbáltak behatolni a rendőrség területére. A rendőrség ezt határozott fellépéssel megakadályozta, felszólította az összegyűlteket arra, hogy fejezzék be a garázda magatartást. A felszólításnak a mintegy 40 fős, férfiakból és nőkből álló társaság nem tett eleget, hangadói a „Támadjuk meg a rendőrséget!”, a „Felrobbantjuk a rendőrséget!” felkiáltásokkal továbbra is garázda magatartást folytattak. A csoportosulás a rendőrkapitányság kerítését rángató, az azon átmászni próbáló hangadóit a rendőrök kiemelték, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő, az igazoltatást megtagadó, a rendőrökre támadó személyek közül öt főt közterületen, később pedig egy főt egy közeli épületben elfogtak és előállítottak. A rendőri intézkedés során egy fő az előállítása közben tanúsított passzív ellenállása miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négy főt a mentőszolgálat szállított kórházba, mert a gázspray miatt fájlalták a szemüket. A rendőrök közül négyen szenvedtek kisebb sérüléseket. "

A tárgyaláson ítélet nem született, a következő napot június 18-ra tűzte ki a Hatvani Járásbíróság, amikor további tanúkat fognak meghallgatni.