A magyar minimálbér nemcsak Európától távolodik, de már Romániától is

A magyar minimálbér nemcsak Európától távolodik, de már Romániától is

Az Eurostat legfrissebb, a tagállami minimálbérekre vonatkozó statisztikai adatai szerint újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke az Európai Unión belül

- értesült az mfor.hu.

Az adatok alapján idén év elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, ami a tagállamok sorában a második legalacsonyabb. Egyedül Bulgáriában dolgoznak a magyar összegnél kevesebbért az ilyen formában foglalkoztatott dolgozók, ott 398,81 eurót keresnek.

Az Mfor felhívja arra a figyelmet, hogy egy évvel ezelőtt még három ország is Magyarország mögött volt az unióban: Románia, Lettország és Bulgária. A többi tagállamhoz viszonyított minimálbér-csökkenésben jelentős szerepet játszott a forintárfolyam, hiszen gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz a közös valutával szemben.

Fontos kiemelni, 2022-ben a román és a magyar minimálbér között 2,3 százalékos differencia volt, idén ez már 4,7 százalék lett, Románia javára. Ennek egy része szintén az árfolyamhatásokkal magyarázható. A román minimálbér bruttóban megelőzte a magyart, de Romániában 2018 óta a dolgozókra hárul teljes egészében a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék, ez önmagában magasabb a hazai elvonás 33,5 százalékos szintjénél.

A rangsort változatlanul Luxemburg vezeti 2387 euróval (nagyjából 900 ezer forint), mögé a tavalyi ötödik helyről felzárkózott Németország 1987 euróval. A dobogó harmadik fokán pedig Belgium van 1955 euróval.