Az adófizetők pénzéből épült luxusapartmant vásárolt Mohács volt polgármestere

Az adófizetők pénzéből épült luxusapartmant vásárolt Mohács volt polgármestere

Feljelentést tesz Mohács MSZP-s polgármestere, Csorbai Ferenc, miután kiderült: közel százmillió forintos vesztesége keletkezett a városnak amiatt, hogy az önkormányzat városgazdálkodási cége az előző fideszes polgármester alatt luxusapartmanházat építtetett a Duna-partra a mohácsi adófizetők pénzéből, ráadásul az ügylet szereplői jelentős prémiumokat is kaptak - írja a népszava.hu.

A helyi adófizetőkkel téríttetik meg a hiányt

A polgármester megpróbálkozott a városgazdálkodási cég átvilágításával, kevés sikerrel, mivel a cég felügyelőbizottsági elnöke, Pávkovics Gábor a városvezetés szerint mindent megtett azért, hogy ez elmaradjon. Végül Csorbai javaslatát a fideszes többségű közgyűlés megvétózta, majd a testület feloszlatta magát, ezért szeptember 27-re időközi választást is kiírtak, amin Pávkovics a Fidesz színeiben indul polgármesternek.

Az Unió még 2018-ban adott 300 millió forintot a Temaforg-telep rehabilitálására, a városgazdálkodási cég gyorsan meg is álmodott ide, egy exkluzív Duna-parti 18 lakásos Panoráma lakóházat, aminek ingatlanjait már az építkezés előtt értékesíteni kezdték. A beruházásról időközben kiderült, hogy nyereséget nem termelt, sőt akkora a veszteség, hogy az immár magánszemélyek tulajdonába került luxusapartmanok miatt a mohácsi adófizetőknek tízmilliókat kell fizetniük.

A jó munkáért prémium is jár

A lap azt is megtudta, hogy korábban az önkormányzat több tízmillió forintnyi prémiumot folyósított a városüzemeltetési cég – a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. (MVR) – vezetőinek, akik részt vettek a Panoráma társasház építésében. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan kik kapták ezt a pénzt, ahogy az sem, hogy a városgazdálkodási cég vesztesége milyen tételekből áll össze.

Mohács volt jegyzője annyira elégedett volt a munkájával, hogy prémiumot adott magának

A mohácsi önkormányzat munkája kapcsán egyre több aggályos kérdés merül fel, miután augusztusban Csorbai Ferenc polgármester méltatlanság okán menesztette a 15 éven keresztül helyi jegyzőként tevékenykedő Kovács Mirellát, akinek ezzel a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetői megbízatása is megszűnt.

A kormánypárti politikusokat a koronavírus buktatta le

Mindez úgy derülhetett ki, hogy tavasszal, a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet a polgármestereknek rendkívüli jogköröket biztosított, így Csorbai részletes üzleti beszámolót kérhetett a városgazdálkodási cégtől. A májusban kézhez kapott dokumentum lapjairól majd lefolytak a mínuszos tételek. A végkövetkeztetés pedig az lett, hogy a tavalyi 80 milliós bukta után idénre 268 milliós veszteséggel tervezik az évet. Persze magyarázattal is szolgáltak ezt illetően a tervben, ami minden kétséget fölülmúlóan az év kidumálásának number one-ja:

a megrendelő cég „teljes mértékben kiszolgáltatott az alvállalkozóknak”, továbbá: „az önkormányzati cégnél nem volt meg egy ekkora volumenű beruházás menedzselésére való képesség”

Az MRV tőketartaléka 400 millió forintra rúg, viszont egy újabb deficites év csődbe juttatja Mohács városgazdálkodási cégét, hacsak az adófizetők pénzéből ki nem pótolják a hiányt. A vállalkozás júliusban már behúzott egy 100 milliós kamatmentes kölcsönt az önkormányzattól, viszont a jelenlegi városvezetés szerint ez édeskevés, mivel az együttes adósságállománya már eléri a félmilliárdot. Így maradnak a mohácsi lakosok, ami azt jelenti, hogy a fideszes éra alatt felhalmozott városgazdálkodási cég veszteséges működése miatt minden egyes ott élőnek 30 ezer forintja bánja.

Mohács akkori polgármestere feleségével közösen az önkormányzattól vásárolt lakást

Elsőre érthetetlennek tűnik, hogy 2017-ben egy komp-, révközlekedéssel, hulladékgazdálkodással, épületüzemeltetéssel foglalkozó vagyongazdálkodási cég mégis miért kezdett luxusingatlan-fejlesztésbe, a lapunk birtokába került tulajdoni lap erre gyorsan magyarázattal szolgálhat.

A Földhivatal által kiadott, hivatalosan hitelesnek nem minősíthető Panoráma lakóház tulajdoni lapjain szerepel a város szeptemberben elhunyt fideszes polgármestere,  Szekó József. Az okiratból kiderül, hogy a tulajdonjog fenntartással történt eladást 2019.03.12-én jegyezték be Mohács 2393/3/A/33 hrsz-ú lakására 1/2, vagyis fele tulajdoni résszel. Ugyan ezen a napon felesége, Szekó Józsefné szintén fele tulajdoni részt szerzett ugyan ebben az ingatlanban, sőt 2020.08.13-án a nevére egy garázs is került.

Vagyis az akkori polgármester az önkormányzat által üzemeltetett városfejlesztési cég (aminek felügyelőbizottsági elnöke a pártja jelenlegi polgármesterjelöltje, Pávkovics Gábor) által épített luxusapartmanházak egyikét vásárolta meg. Úgyis mondhatjuk, hogy Szekó József saját magának adott el ingatlant.

Kerestük azzal kapcsolatban a mohácsi önkormányzatot és Pávkovics Gábort is, hogy tudtak-e Szekóék ingatlanvételéről, illetve, hogy ezt nem tartják-e összeférhetetlennek, hiszen az egykori polgármester hivatali ideje alatt az önkormányzat által megvalósított beruházásba vásárolta be magát, amiről mindenképpen tudniuk kellett volna. A cikk megjelenéséig sem az önkormányzatot, sem pedig Pávkovicsot nem tudtuk elérni.

Polgármesteri fizetésből az 54 millió forintos ingatlan megvétele sem okozhat gondot

Az eladásra kínált lakásokból viszont sikerült megtalálnunk egyet a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft. honlapján, ez alapján az egykori polgármester és neje gyönyörű környezetbe költözhettek volna, amiért borsos árat fizethettek. Ugyanis a hirdetésből kiderül, hogy a Panoráma társasházban egy dunai panorámás, 90 m2 alapterületű, első emeleti, 17 m2-es terasszal rendelkező ingatlan bruttó ára 49 millió forint, ugyanitt, a lakáshoz 22 m2-es önálló garázs további bruttó 5 millió forint, ami összesen bruttó 54 millió forint. Ezért az összegért cserébe viszont fejedelmi kilátás tárul a vevők elé: