Moldova a kétlépcsős EU-csatlakozást fontolgatja, egyelőre a szakadár területe nélkül

Moldova a kétlépcsős EU-csatlakozást fontolgatja, egyelőre a szakadár területe nélkül

A moldovai államfő bízik benne, hogy az ország uniós tagállammá válik 2030-ig.

Moldova abban reménykedik, hogy 2030-ig az Európai Unió tagja lehet, azonban egyelőre a szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaság" nélkül - közölte Maia Sandu moldovai elnök a Radio Moldova közszolgálati rádió hétfő esti műsorában.

Ahogyan Sandu fogalmazott, a chisinaui vezetés kétlépcsős uniós csatlakozást fontolgat, így első lépésben "a Dnyeszter jobb partja", majd a másodikban "a Dnyeszter bal partja" következne.

Szó sem lehet arról, hogy Moldova csak a Dnyeszter-melléki konfliktus rendezését követően csatlakozhasson az Európai Unióhoz, mert ez szerinte de facto "a Kreml vétójogát jelentené Moldova európai integrációja kérdésében"

- jelentette ki az MTI beszámolója alapján az államfő.

Sandu mindemellett meggyőződését fejezte ki, hogy "a második lépés" nem sokáig várat magára. Azt fejtegette, hogy amint a Dnyeszter-melléken élők meglátják az uniós csatlakozás következtében fokozatosan emelkedő életszínvonalat a Moldovai Köztársaságban, ők is ugyanezt az utat akarják majd választani.

Egyúttal Sandu arra is utalt, Moldova európai partnerei a chisinaui vezetés lelkére kötötték, hogy a Dnyeszter-mellék ne váljon akadállyá az európai integráció útján. A moldovai államfő hangsúlyozta, hogy hazája az Európai Bizottság javaslatainak 92 százalékát teljesítette, és ennek megfelelően reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanács december közepén a csatlakozási tárgyalások elindításáról dönt.

Ismeretes, Ursula von der Leyen egy hete közölte, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Maia Sandu moldovai elnök kezet fog a Chisinauban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. október 12-én. MTI/EPA/Dumitru Doru)