Az Európai Tanács elnöke bejelentette, az EU jelentősen növelheti Moldova katonai támogatását

Az Európai Tanács elnöke bejelentette, az EU jelentősen növelheti Moldova katonai támogatását

Mint arról beszámoltunk, Maia Sandu, Moldova miniszterelnöke szerdán arról beszélt, hogy készenléti terveket készít egy olyan „pesszimista” esetre felkészülve, hogyha bevonnák a szomszédos ukrajnai konfliktusba. Mint mondta, Moldova nem látja az ukrajnai háborúból átgyűrűző zavargások „közvetlen” fenyegetését annak ellenére, hogy az oroszbarát szakadárok „provokáltak” a szakadár régióban. Nemrégiben számos támadásról és robbanásról számoltak be, amelyekért Kijevet okolják a szakadárok.

Moldova felkészült arra az esetre is, ha belefolyik a háborúba

Moldova készenléti terveket készít egy olyan „pesszimista" esetre felkészülve, hogyha bevonnák a szomszédos ukrajnai konfliktusba - mondta Maia Sandu, az ország elnöke. Az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tartott sajtótájékoztatón Sandu kijelentette, hogy Moldova nem látja az ukrajnai háborúból átgyűrűző zavargások „közvetlen" fenyegetését annak ellenére, hogy az oroszbarát szakadárok „provokáltak" a szakadár régióban.

Az Európai Unió a Moldovának nyújtott katonai támogatás "jelentős növelését" tervezi - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke moldovai látogatásán szerdán.

A moldovai köztársasági elnökkel közös sajtótájékoztatóján Michel elmondta, hogy az EU több katonai felszerelést is szállíthat Moldovának. Az Európai Tanács elnöke szerint logisztikai és kibervédelmi területen számíthat Chisinau uniós támogatásra, de további részleteket nem árult el.

Michel kijelentette, hogy "az EU teljes szolidaritását fejezi ki Moldova iránt", és biztosította az kelet-európai ország államfőjét afelől, hogy továbbra is azon fognak dolgozni, hogy "Moldova közelebb kerülhessen az EU-hoz".

Mint elmondta, támogatni fogják az országot, hogy sikeresen megküzdjön az orosz agresszió helyi következményeivel.

Maia Sandu, Moldova elnöke szerint az ország ugyan felkészült "a pesszimista forgatókönyvekre is", egyelőre nem észlelnek közvetlen fenyegetést az ukrajnai háborúból adódóan.

Moldova volt szovjet tagköztársaságként és földrajzi közelsége miatt is Oroszország célkeresztjébe kerülhet; az Ukrajna déli térségét ért támadások ugyanis alig 200 kilométerre, míg Odessza városa mintegy 50 kilométerre található az ukrán-moldovai határtól. Az orosz katonai vezetés emellett a hetekben kijelentette, hogy célja megszerezni az ellenőrzést Ukrajna déli része fölött, ami kijáratot biztosítana számára a Dnyeszter-mellékhez.

A hivatalosan Moldovához tartozó, nemzetközileg el nem ismert, szakadár "Dnyeszter melléki Köztársaságban" kedden robbanóanyaggal megrakott drónt semmisítettek meg. Helyi bejelentések szerint a gép célpontja az a hangár volt, amelyet fokozottan őriznek a tévé- és rádióközpont antennáit ért múlt heti robbantások óta. A szakadár moldovai térségben, 1992-es de facto kiválása óta orosz "békefenntartók" állomásoznak.